Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosííím pomoc:
Pomocí vhodného Taylorova polynomu vypočítejte s přesností na tři desetinná místa hodnotu
čísla
.
Já myslím, že o to právě jde, vymyslet nějakou funkci s x, pomocou které támhleto vypočítám... jen nevím jakou.
Aha. Tak mě napadlo třeba
, kterou chceme vypočíst v bodě x=0. V bodě a=1 je hodnota 1. Všechny derivace v bodě a jsou 1 a závorka
nám dává střídavě -1 a +1. Pak by to z toho možná mohlo vyleznout. Ale třeba jsem taky úplně vedle.
↑ Rumburak:
Taky dobrá možnost, patrně jednodušší než ta moje, ikdyž na těch derivacích to bude stejně, takže ten výpočet bude totožný.
EDIT: Pro n=7 už vyjde 0,367 což je s přesností na 3 desetinná místa.
↑ ttopi:
Kdysi jsem se tím také trochu zbýval a výpočet čísla e (=e^1) pomocí tohoto známého Maclaurinova rozvoje pro e^x mi vyšel s přesností na 9 desetinných míst už při součtu prvých 13-ti členů. Pro x = -1 očekávám konvergenci ještě rychlejší.
Mnohem rychlejsi .....
Bude to alternujici rada takze chyba se da odhadnout snadno podle posledniho clene.