Zdravím,
v názvu tématu máš "hodnota lomených výrazů", ale v zápisu úloh žádný výraz není lomený (musí být v zápisu např. lomitko (2a^2)/b nebo
. Zkus se ještě podívat na Tvé zadání. Potom, pokud zadáš do google "lomené výrazy", určitě najdeš dost materiálů. Ale na ZŠ byste měli mít určitě učebnici - máš, prosím, a kterou? Děkuji.
Jo oni ty příklady nejsou celý
3c^2+5/2a^2b
1-5x^2+3x/2x(x+2)
7z^2+1/z(2z+y)
7n+3o/7n-3o
Jinak na internetu jsem samozřejmě hledala,ale typy těchto příkladů jsem nenašla.
A učebnici mám Algebru od Nový školy
↑ dostrak:
děkuji, určitě na internetu je toho hodně, například. Celý čitatel a celý jmenovatel musíš dávat do závorky, jinak to není přehledné.
Předpokládám, že 1. úloha je tak (3c^2+5)/(2a^2b) nebo v TeX
. U takového zadání můžeš stanovit podmínky, kdy má výraz smysl - umíš? Další požadavek může být: určete hodnotu výrazu pro a=1, b=2, c=3 (jen příklad) - také umíš?
Další možné úlohy a operace s výrazy - viz odkaz nebo vaše učebnice. Tak zkus vyřešit 1. úlohu (pokud je zápis v pořádku), potom další už budeš dávat do samostatných témat - nezapomeň napsat vlastní návrh postupu, nebo konkrétně, co neumíš viz pravidla.
↑ dostrak:
pěkný TeX, je to přehledné :-)
nule se nesmí rovnat celý jmenovatel, jelikož 0 nejde dělit. Tedy u úlohy
nesmí být
- máme před sebou součin
a víme, že součin je nulový, pokud alespoň jeden z činitelů je nulový. Tedy nulová nesmí být ani 2 (to je jasné, že není), potom
a take
.
Stejně budeš postupovat i v dalších
, opět součin v jmenovateli, proto
a to znamená... - zkus dokončit, prosím
↑ dostrak:
to ne - přesně, jak jsme postupovali v předchozí úloze - znak násobení
rozděluje jednotlivé činitele, tedy 0 nesmí být:
a také
, odsud
. Důležité je najít dobře činitele do součinu. V pořádku? zkus ještě