Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau, dostal jsem příklad k testu zařazený mezi otázku množiny, kde mám matematickou indukcí dokázat tuto rovnici.
1*2 + 2*3 + 3*4 + ... n( n + 1) = 1/3n ( n + 1) * (n + 2)
Vůbec nevím co s tím mám dělat. Zkoušel jsem to udělat tak, že jsem to roznásobil, převedl a jednu stranu n a na druhou čísla, ale řekla mi učitelka, že je to špatně. Nevíte někdo jak to je?
Důkaz výroku "V(n) pro každé přirozené číslo n >= m" mat. indukcí se provádí ve dvou krocích.
I. Ověříme (zpravidla provedením zkoušky), zda je splněn výrok V(m).
V případě, že výsledek kroku I je pozitivní, přístoupíme k následujícímu tzv. indukčnímu kroku.
II. Předpokládáme, že pro nějaké přirozené k >= m platí V(k), a z tohoto tzv. indukčního předpokladu odvodíme
platnost výroku V(k + 1) .
Pokud i krok II vyjde pozitivně, je důkaz hotov.
Konkrétně pro Tvůj výrok - provedu velmi polopatě pokud jde o myšlenky důkazu:
Zřejmě v naší úloze je m= 1.
Označme L(n) levou a P(n) pravou stranu dokazované rovnice. (Že jde o funkce proměnné n , je snad zřejmé.)
I. Pro n = 1 je L(1) = 1*2 = 2, P(1) = (1/3) *1*2*3 = 2 , takže L(1) = P(1) a I. krok nám vyšel.
II . Předpokládáme, že pro některé přirozené k >= 1 platí
(k) 1*2 + 2*3 + 3*4 + ... + k( k + 1) = (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2) , tedy rovnost L(k) = P(k)
a snažme se dokázat, že pak platí
(k+1) 1*2 + 2*3 + 3*4 + ... + (k + 1)*(k + 2) = (1/3)* (k + 1)* ( k + 2) * (k + 3) , tedy L(k+1) = P(k+1),
což je rovnost, která vznikne tak, že v rovnosti (k) každé "k" formálně zvýšíme na "k + 1" .
V tuto chvíli je VELMI DŮLEŽITÉ uvědomit si ze zadání úlohy, jaký je VZTAH MEZI LEVÝMI STRANAMI rovnic (k) a (k+1) . Je to zřejmě vztah
(A) L(k + 1) = L(k) + (k + 1)*(k + 2) .
Dále využijeme indukční předpoklad - tj. rovnici (k) - tím způsobem, že její pravou stranu
P(k) = (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)
dosadíme do rovnice (A) za výraz L(k). Tím obdržíme rovnici
(B) L(k + 1) = (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2) + (k + 1)*(k + 2) .
a snažíme se dokázat, že PRAVÁ STRANA ROVNICE (B) je rovna výrazu P(k+1) = (1/3)* (k + 1)* ( k + 2) * (k + 3) ,
neboli že
(1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2) + (k + 1)*(k + 2) - P(k+1) = 0 ,
což zpravidla klade menší nároky na matematickou představivost, než například úprava
výrazu (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2) + (k + 1)*(k + 2) do tvaru P(k+1) .
Tento poslední krok je již pouze záležitostí algebraické úpravy jednotlivých výrazů.
ověříme platnost hypotézy pro nejmenší přípustné n=1:
Tím jsme dokázali, že pro n=1 vztah platí.
Z předpokladu, že hypotéza platí pro libovolné přirozené číslo k, dokážeme, že platí i pro (k+1):
Předpokládáme:
Užitím indukčního předpokladu dostáváme:
Tím jsme dokázali: platí-li vztah pro libovolné přirozené číslo k, platí i pro (k+1).
Podle principu matematické indukce daný vztah platí pro každé přirozené číslo n.