Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2009 15:20

KarlikIV
Zelenáč
Reputace:   

Množiny

Čau, dostal jsem příklad k testu zařazený mezi otázku množiny, kde mám matematickou indukcí dokázat tuto rovnici.

1*2 + 2*3 + 3*4 + ... n( n + 1) = 1/3n ( n + 1) * (n + 2)

Vůbec nevím co s tím mám dělat. Zkoušel jsem to udělat tak, že jsem to roznásobil, převedl a jednu stranu n a na druhou čísla, ale řekla mi učitelka, že je to špatně. Nevíte někdo jak to je?

#2 01. 04. 2009 16:25 — Editoval Rumburak (03. 04. 2009 10:17)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Množiny

Důkaz výroku "V(n) pro každé přirozené číslo  n >= m" mat. indukcí se provádí ve dvou krocích.

I. Ověříme (zpravidla provedením zkoušky), zda je splněn výrok V(m).

V případě, že výsledek kroku I je pozitivní, přístoupíme k následujícímu tzv. indukčnímu kroku.

II.  Předpokládáme, že pro nějaké přirozené k >= m  platí V(k),  a z tohoto tzv. indukčního předpokladu odvodíme
platnost výroku V(k + 1) .

Pokud i krok II vyjde pozitivně, je důkaz hotov.

Konkrétně pro Tvůj výrok  - provedu velmi polopatě pokud jde o myšlenky důkazu:

Zřejmě v naší úloze je  m= 1.
Označme L(n)  levou a P(n) pravou stranu dokazované rovnice. (Že jde o funkce proměnné n , je snad zřejmé.)

I. Pro n = 1  je L(1) = 1*2 = 2,   P(1) =  (1/3) *1*2*3  = 2  , takže L(1) = P(1) a I. krok nám vyšel.

II . Předpokládáme, že pro některé přirozené k >= 1  platí

(k)            1*2 + 2*3 + 3*4 + ... +  k( k + 1)  =  (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)  ,     tedy rovnost  L(k) = P(k)

a snažme se dokázat, že pak platí

(k+1)        1*2 + 2*3 + 3*4 + ...  + (k + 1)*(k + 2)    =   (1/3)* (k + 1)* ( k + 2) * (k + 3) ,    tedy  L(k+1) = P(k+1),

což je rovnost, která vznikne tak, že v rovnosti  (k)  každé "k" formálně zvýšíme na  "k + 1"  .
V tuto chvíli je VELMI DŮLEŽITÉ uvědomit si ze zadání úlohy,  jaký je VZTAH MEZI LEVÝMI STRANAMI rovnic (k) a (k+1) . Je to zřejmě vztah

(A)           L(k + 1)  =  L(k) +  (k + 1)*(k + 2)  .

Dále využijeme indukční předpoklad - tj. rovnici (k) - tím způsobem, že její pravou stranu

P(k) = (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)

dosadíme  do rovnice (A) za výraz L(k). Tím obdržíme rovnici

(B)           L(k + 1)  =  (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)   +  (k + 1)*(k + 2)  .

a snažíme se dokázat, že PRAVÁ STRANA ROVNICE (B) je rovna výrazu   P(k+1)  = (1/3)* (k + 1)* ( k + 2) * (k + 3) ,
neboli že

(1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)   +  (k + 1)*(k + 2)   -   P(k+1)   =   0  ,

což zpravidla klade menší nároky na matematickou představivost, než například úprava
výrazu (1/3)* k* ( k + 1) * (k + 2)   +  (k + 1)*(k + 2)   do tvaru  P(k+1) .

Tento poslední krok je již pouze záležitostí algebraické úpravy jednotlivých výrazů.

#3 01. 04. 2009 16:44

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: Množiny

ověříme platnost hypotézy pro nejmenší přípustné n=1:
$L(1) = 1(1+1)=2 \nlP(1) = \frac{1}{3}\cdot 1\cdot (1+1)\cdot (1+2)=2\nlL(1)=P(1)$

Tím jsme dokázali, že pro n=1 vztah platí.

Z předpokladu, že hypotéza platí pro libovolné přirozené číslo k, dokážeme, že platí i pro (k+1):
Předpokládáme:
$1\cdot 2+2\cdot 3+...+k(k+1)=\frac{1}{3}k\cdot (k + 1) \cdot (k + 2)$

Užitím indukčního předpokladu dostáváme:
$L(k+1)=\frac{1}{3}k\cdot (k + 1) \cdot (k + 2)+(k+1)(k+2)=\frac{k\cdot (k+1)(k+2)+3(k+1)(k+2)}{3}=\frac{(k+1)(k+2)(k+3)}{3}\nlP(k+1)=\frac{1}{3}(k+1)\cdot (k + 1+1) \cdot (k + 2+1)=\frac{(k+1)(k+2)(k+3)}{3}\nlL(k+1)=P(k+1)$

Tím jsme dokázali: platí-li vztah pro libovolné přirozené číslo k, platí i pro (k+1).

Podle principu matematické indukce daný vztah platí pro každé přirozené číslo n.

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí