Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, procvičuji si integrály a nemohu přijít na řešení úlohy
Podle zadání se to má řešit metodou per partes a já zaboha nemůžu přijít na to, jak by se to mělo udělat. Ať integruji, jak integruji, neustále mi tam něco přebývá nebo se dostávám do kruhu (takové ty výsledky typu 0 = 0 apod.), a nepomáhají mi v tom ani goniometrické vzorce. Všude tento typ úlohy vídám řešit spíš pomocí substituce, proto mě zajímá: jde něco takového metodou per partes vůbec vypočítat? Děkuji
↑ Tse:
Zdravím,
po užití metody per partes, kdy 
je nutné ve vzniklém integrálu užít goniometrický vztah
a konečný výsledek získat z rovnice, ve které se všechny stejné integrály fce
převedou na jednu stranu. A pak se získá jeden integrál vydělením rovnice.
↑ Tse:
Ano a dostaneme integrál 
Konstantu v součinu vyjmeš z integrace a nahraďíš
. Roznásob a získáš 2integrály fce sinx a -2 integrály fce
. A teď se na výpočet podívej jako na rovnici. Na začátku máš hledaný integrál a na konci výpočtu je také. Tak všechny tyto stejné integrály dej nalevo a vyjádři jeden integrál.
Edit: Nemám nic proti programům, které za mě počítají, já jsem ale radši, když úlohu vypočítám sám. Jako kontrola, proč ne... :-)
Děkuji, konečně jsem se dostala k něčemu použitelému. Nicméně... nesedí mi znaménko - i po několikerém přepočítání mi vychází
, což je u určitého integrálu blbost. Stačí v takovém případě vzít absolutní hodnotu z výsledku, nebo zas někde dělám hloupou chybu, kterou nemohu najít?
Poznamka: toto cvicenie je specialny pripad Wallis-oveho integralu:
.
Jednoducho sa da dokazat, PP ze
, co da
pre
.
Akoze
,
, potom lahko dokazete zname Stirling-ove vzorce.