Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2015 00:22

Lunixis
Reputace:   

Kvadratické momenty průřezu L (mimo-těžišťové i těžišťové)

Dobrý den, nedávno sem se na tomto fóru ptal na 1 příklad kvadratických momentů, teď sem narazil na další příklad který mi nevychází, u toho příkladu mám počítat Kv moment mimo-težišťovích a těžišťovích os X v průřezu L . U toho kde mám počítat těžiťovou mi to vyšlo když sem počítal přez   Steinerovovou větu , což se mi zdá divné , protože ta se využívá u mimo těžištovích ( alspoň tak nám o bylo řečeno) .

Prosím, kde mám chybu popřípadě jestli sou špatné výsledky. Díky za odpověďi.

1. u 1. obrázku sem vypočítal JX a S u obou obdelníku, pak sem vypočítal těžiště yo a díky tomu sem vypočítal a . Pak sem to dosadil do Steinerovy věty, a výsledek byl totožnej jako u 2. obrázku, ale tam je těžišťová osa , takže mi to příjde divný (http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … -%2B1..gif)

2. vypočítal sem JX u obou obelníků a pak sem odečetl Jx1 a Jx2 a díky tomu mi vyšlo Jx
(http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 2BL-2..gif)

Ještě jednou díky předem za všechny odpovědi.

#2 03. 10. 2015 10:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Kvadratické momenty průřezu L (mimo-těžišťové i těžišťové)

Zdravím,

ještě prosím, abys předchozí témata označoval za vyřešená, pokud tomu tak je (nebo jinak ukončoval) viz pravidla. Zde je asi problém v hodnotách $a$ - je to vzdálenost osy "původní plochy" od osy, ke které počítáme (pokud máš rozděleno na samostatné díly, tak samostatně pro každý díl $a_1$ pro plochu 1 od osy x, $a_2$ pro plochu 2 od osy x). Zkus opravit, mně to vyšlo dle výsledků. 

Steiner. větu s "celkovým těžištěm" bys použil pokud bys měl těleso jako celek, ne výpočtem na oddělené díly (zde pro každý díl samostatně a až potom odečet $J_{x_1}-J{x_2}$ ( v odkazu, co jsem dávala, by mělo být dost podrobně). Stačí tak? Děkuji.

#3 03. 10. 2015 11:27

Lunixis
Reputace:   

↑ jelena:↑ jelena:

Dobře děkuju už to ukončuji ... A k tomuhle příkladu nějak sem neporozumněl kde mám tu chybu, zkoušel sem to přepočítávat a stále nic nemohu najít :/

#4 03. 10. 2015 11:45

jelena
Jelena

↑ Lunixis:

ve výpočtu používáš jako $a_1=7$, $a_2=17$ (co jsou?). Ve vzorci však má být a-vzdálenost os, jelikož dle zadání počítáme k ose $x$, tak $a_1=y_1=50$, $a_2=y_2=40$. Lepší, když v číselných výpočtech zapisuješ dosazování, je to přehlednější. V pořádku? Děkuji.

#5 03. 10. 2015 12:17

Lunixis
Reputace:   

↑ jelena:

Jo aha , tak ten nahoře mám děkuji .... a u toho dole mám špatně co ? tam se ty $a_{1,2}$ nepočítají ne ?

#6 03. 10. 2015 13:46

jelena
Jelena

↑ Lunixis:

jsem to všechno považovala za jednu úlohu, k pokračování zadání (k 4.99) se požaduje počítat k těžišťové ose $x_t$, ale nevidím, jak jsi určil těžiště pro "L", zkus to přepsat přímo do příspěvku, ne do obrázku, děkuji. Pokud se na to nikdo z kolegu nepodívá, tak se podívám až večer.

#7 03. 10. 2015 18:13

Lunixis
Reputace:   

↑ jelena: No, ve výsledku je že by to mělo vyjít $333*10^{4}$ a mě vyšlo $332*10^{4}$ což by mohlo být ono ,ale používal sem tam tu větu, asi sem špatne pochopil kdy tu větu používat ,myslel sem že se ta věta používá jenom u mimotěžištovích os , pokud se štainerova věta má použít i v tomhle příkladu tak mi to asi vyšlo ( ten výpočet mám v 1. obrázku kde sem počítal tu 1. část , kde sem špatne udělal $a_{1} a a_{2}$

#8 03. 10. 2015 20:51

jelena
Jelena

↑ Lunixis:

větu máš používat, jelikož pracuješ s díly, jejichž těžiště není v těžišti "nového" L. Já si to zkusím napsat na papír, jak mi vyjde, jelikož u Tebe dosazování nevidím, jen hotové výsledky, tak nevím co k čemu patří.

#9 04. 10. 2015 00:05

jelena
Jelena

↑ Lunixis:

tak jsem si to nakreslila a jak odečtem (původní obdélník - výřez), tak i sečtením (malých obdélníků, co zůstalo po výřezu) mi vyšlo stejně $332\cdot 10^{4}$  Odkaz a Odkaz. Úplně nepatrný vliv je, že přesně poloha T je y=56,66 (periodické), máme zaokrouhleno na 57. Tak doufám, že v tom nemáme nějakou systematickou chybu.

Zápatí