Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, nedávno sem se na tomto fóru ptal na 1 příklad kvadratických momentů, teď sem narazil na další příklad který mi nevychází, u toho příkladu mám počítat Kv moment mimo-težišťovích a těžišťovích os X v průřezu L . U toho kde mám počítat těžiťovou mi to vyšlo když sem počítal přez Steinerovovou větu , což se mi zdá divné , protože ta se využívá u mimo těžištovích ( alspoň tak nám o bylo řečeno) .
Prosím, kde mám chybu popřípadě jestli sou špatné výsledky. Díky za odpověďi.
1. u 1. obrázku sem vypočítal JX a S u obou obdelníku, pak sem vypočítal těžiště yo a díky tomu sem vypočítal a . Pak sem to dosadil do Steinerovy věty, a výsledek byl totožnej jako u 2. obrázku, ale tam je těžišťová osa , takže mi to příjde divný (http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … -%2B1..gif)
2. vypočítal sem JX u obou obelníků a pak sem odečetl Jx1 a Jx2 a díky tomu mi vyšlo Jx
(http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 2BL-2..gif)
Ještě jednou díky předem za všechny odpovědi.
Zdravím,
ještě prosím, abys předchozí témata označoval za vyřešená, pokud tomu tak je (nebo jinak ukončoval) viz pravidla. Zde je asi problém v hodnotách
- je to vzdálenost osy "původní plochy" od osy, ke které počítáme (pokud máš rozděleno na samostatné díly, tak samostatně pro každý díl
pro plochu 1 od osy x,
pro plochu 2 od osy x). Zkus opravit, mně to vyšlo dle výsledků.
Steiner. větu s "celkovým těžištěm" bys použil pokud bys měl těleso jako celek, ne výpočtem na oddělené díly (zde pro každý díl samostatně a až potom odečet
( v odkazu, co jsem dávala, by mělo být dost podrobně). Stačí tak? Děkuji.
↑ Lunixis:
ve výpočtu používáš jako
,
(co jsou?). Ve vzorci však má být a-vzdálenost os, jelikož dle zadání počítáme k ose
, tak
,
. Lepší, když v číselných výpočtech zapisuješ dosazování, je to přehlednější. V pořádku? Děkuji.
↑ Lunixis:
jsem to všechno považovala za jednu úlohu, k pokračování zadání (k 4.99) se požaduje počítat k těžišťové ose
, ale nevidím, jak jsi určil těžiště pro "L", zkus to přepsat přímo do příspěvku, ne do obrázku, děkuji. Pokud se na to nikdo z kolegu nepodívá, tak se podívám až večer.
↑ jelena: No, ve výsledku je že by to mělo vyjít
a mě vyšlo
což by mohlo být ono ,ale používal sem tam tu větu, asi sem špatne pochopil kdy tu větu používat ,myslel sem že se ta věta používá jenom u mimotěžištovích os , pokud se štainerova věta má použít i v tomhle příkladu tak mi to asi vyšlo ( ten výpočet mám v 1. obrázku kde sem počítal tu 1. část , kde sem špatne udělal 
↑ Lunixis:
větu máš používat, jelikož pracuješ s díly, jejichž těžiště není v těžišti "nového" L. Já si to zkusím napsat na papír, jak mi vyjde, jelikož u Tebe dosazování nevidím, jen hotové výsledky, tak nevím co k čemu patří.
↑ Lunixis:
tak jsem si to nakreslila a jak odečtem (původní obdélník - výřez), tak i sečtením (malých obdélníků, co zůstalo po výřezu) mi vyšlo stejně
Odkaz a Odkaz. Úplně nepatrný vliv je, že přesně poloha T je y=56,66 (periodické), máme zaokrouhleno na 57. Tak doufám, že v tom nemáme nějakou systematickou chybu.
Stránky: 1