Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všichni!
Potřeboval bych poradit s úvodem do PDR, přešel jsem na nový obor a vůbec se v tom teď "za běhu" neorientuji. ODR jakž-takž zvládám, parciální derivace taky, ale o samotných PDR se mi nedaří najít žádná skripta, ze kterých bych to pochopil.
Mám několik dotazů, pokud se vám bude chtít odpovědět, budu vám velmi vděčný :-)
1) Hledám fci
, která splňuje rovnici
.
Tady pokud byste mohli alespoň heslovitě vysvětlit jednotlivé kroky, ať si je pak můžu dohledat (např. jen odrážky - 1. tahle metoda, 2. tenhle vzorec...).
2) Potřeboval bych vysvětlit značení
,
,
, kde
je libovolná proměnná. Tyto symboly se objevují v některých skriptech a nedaří se mi najít, co znamenají.
3) Znáte někdo zdroj, kde jsou PDR vysvětleny nějak jednoduše a ideálně i s příklady? Nejde mi o to, obejít nějaké chápání "do hloubky", ale chápe se mi to vždy lépe, když už něco spočítám a jsem pak víc v klidu :-)
Moc děkuji za všechny rady,
Katsu
↑ Katsushiro:
Dobrý den.
Ad 1)
V rovnici jsou jen derivace podle x. Takže ji lze formálně řešit jako diferenciální rovnice jedné proměnné (x, ostatní považovat za 'konstanty') s tím, že se integrační konstanta nahradí 'libovolnou' funkcí proměnných y,z (tyto funkce se podle proměnné x derivují jako konstaty):
Takže bych řekl, že 
Ad 2) Něco odsud? Odkaz
Ad 3) Ve vědecké knihovně v Ostravě lze půjčit vhodný zdroj z řady Polytechniká knižnice:
Parciální diferenciální rovnice a jejich některá řešení / Richard Rychnovský, Jarmila Výborná
Státní nakladatelství technické literatury, 1970