Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2015 21:03 — Editoval Katsushiro (08. 10. 2015 00:52)

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Parciální diferenciální rovnice

Ahoj všichni!

Potřeboval bych poradit s úvodem do PDR, přešel jsem na nový obor a vůbec se v tom teď "za běhu" neorientuji. ODR jakž-takž zvládám, parciální derivace taky, ale o samotných PDR se mi nedaří najít žádná skripta, ze kterých bych to pochopil.

Mám několik dotazů, pokud se vám bude chtít odpovědět, budu vám velmi vděčný :-)

1) Hledám fci $u=u(x,y,z)$, která splňuje rovnici $u_{xx}+u=0$.

Tady pokud byste mohli alespoň heslovitě vysvětlit jednotlivé kroky, ať si je pak můžu dohledat (např. jen odrážky - 1. tahle metoda, 2. tenhle vzorec...).

2) Potřeboval bych vysvětlit značení $a^{*}$, $\underline{\text{a}}$, $\overline{a}$, kde $a$ je libovolná proměnná. Tyto symboly se objevují v některých skriptech a nedaří se mi najít, co znamenají.

3) Znáte někdo zdroj, kde jsou PDR vysvětleny nějak jednoduše a ideálně i s příklady? Nejde mi o to, obejít nějaké chápání "do hloubky", ale chápe se mi  to vždy lépe, když už něco spočítám a jsem pak víc v klidu :-)

Moc děkuji za všechny rady,
Katsu

#2 08. 10. 2015 09:40 — Editoval Jj (08. 10. 2015 10:50)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Parciální diferenciální rovnice

↑ Katsushiro:

Dobrý den.

Ad 1)

V rovnici jsou jen derivace podle x. Takže ji lze formálně řešit jako diferenciální rovnice jedné proměnné (x, ostatní považovat za 'konstanty') s tím, že se integrační konstanta nahradí 'libovolnou' funkcí proměnných y,z (tyto funkce se podle proměnné x derivují jako konstaty):

Takže bych řekl, že   $u(x,y,z)=f_1(y,z)\cos x + f_2(y,z)\sin x$

Ad 2) Něco odsud?   Odkaz

Ad 3) Ve vědecké knihovně v Ostravě lze půjčit vhodný zdroj z řady Polytechniká knižnice:

Parciální diferenciální rovnice a jejich některá řešení / Richard Rychnovský, Jarmila Výborná
Státní nakladatelství technické literatury, 1970

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí