Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
s jazykem C teprve zacinam. V knihovne jsem si pujcil nejakou knihu pro zacatecnika, ale jelikož jsem v zivote jeste nikdy neprogramoval, tak v tom mam zatim jeste zmatek, tak me prosim hned neukamenujte.
Chtel bych se zeptat, kdyz mám třeba: scanf (''%c'', &ch); - tak, na co je vlastne znak "&"? Format %c vim, že slouzi pro cteni znaku, ale co vlastne dela ta prava cast zapisu?
dalsi je: printf ("Text je: %d\n", ch); - tady mi na obrazovku asi ukaze 'Text je:' a nejakou hodnotu. \n - znamena, ze mi skoci na dalši řadek? a to ch na prave strane, zase nvm jakou toma funkci.
↑ StupidMan:
Hezký den,
jde o to, že z definice jazyka C neumí funkce předávat hodnoty jinak než jako funkční hodnotu. No a protože konstrukce:
ch = scanf("%c");
se asi autorům nepozdávala, dělá se to malým podvodem. Funkci scanf (a podobným) se nepředává řetězec, ale adresa řetězce (ukazatel). Symbol & je operátor reference, &ch je adresa do paměti, na které jsou data proměnné ch.