Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 10. 2015 16:46

StupidMan
Reputace:   

jazyk C

Dobrý den,
s jazykem C teprve zacinam. V knihovne jsem si pujcil nejakou knihu pro zacatecnika, ale jelikož jsem v zivote jeste nikdy neprogramoval, tak v tom mam zatim jeste zmatek, tak me prosim hned neukamenujte.

Chtel bych se zeptat, kdyz mám třeba: scanf (''%c'', &ch); - tak, na co je vlastne znak "&"? Format %c vim, že slouzi pro cteni znaku, ale co vlastne dela ta prava cast zapisu?

dalsi je: printf ("Text je: %d\n", ch); - tady mi na obrazovku asi ukaze 'Text je:' a nejakou hodnotu. \n - znamena, ze mi skoci na dalši řadek? a to ch na prave strane, zase nvm jakou toma funkci.

#2 08. 10. 2015 17:11

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: jazyk C

↑ StupidMan:
Hezký den,
jde o to, že z definice jazyka C neumí funkce předávat hodnoty jinak než jako funkční hodnotu. No a protože konstrukce:
ch = scanf("%c");

se asi autorům nepozdávala, dělá se to malým podvodem. Funkci scanf (a podobným) se nepředává řetězec, ale adresa řetězce (ukazatel). Symbol & je operátor reference, &ch je adresa do paměti, na které jsou data proměnné ch.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí