Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer,
nejsem si jistá jedné věci týkající se těles.
Mějme množinu a mám rozhodnout zda se jedná o těleso.
jako první jsem řešila uzavřenost na násobení a z toho mám: lze tedy říci, že pokud , potom není racionální a je racionální? Z čehož plyne, že není racionální a tedy se nejedná o těleso?
Pokud bych však měla potom by uzavřenost na násobení platila.
Mám trochu problém s pochopením role toho iracionálního čísla, už jsem to tu na fóru hledala, ale nic z toho mi to neupřesnilo.
spravne sa ti zda, ze to nie je teleso, len to treba poriadnejsie dokazat
najprv, ze preco je tvoj argument "nedostatocny" napr. taka - v druhom clene je ta racionalna a prvy clen nie je racionalny - a predsa to ma spravnu formu, lebo sa to da zapisat ako
teraz ako dokazat, ze nasobenie nie je uzavrete - tu je lepsie to nerobit vseobecne ale vybrat si napr.
a chceme ukazat, ze sa neda napisat ako
predpokladaj, ze sa da; potom
a teda
kedze je iracionalne, tak potom nutne a , cize a teda co nie je racionalne a to je spor.
EDIT: mam tu chybu - malo to byt co nakoniec da - cize pointa argumentu ostane ta ista
poznamka
Najmensie teleso, ktore obsahuje rationalne cisla a je vytvorene prvkami kde a,b,c su rationalne.
Tu https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Corps_de_rupture najdes po fr zaujimave informacie, ktore ste iste videli v skole.
↑ Brano:
Děkuji, tomuto už rozumím a tento důkaz už je skutečně důkazem, na rozdíl od mého.
Ještě takové doplnění, pokud bych chtěla dokazovat inverzní prvek, mám tedy místo dokázání pomocí přímého výpočtu () použít tuto možnost: nebo-li slovně budu se snažit dokázat, že inverzní prvek se nerovná inverznímu prvku iracionálního čísla, jestliže a nebo b není iracionální.
Ještě jak uvádíš, že lepší vybrat si nějaké číslo konkrétně a zvolil jsi , jaké další varianty by v tomto případě šly například zvolit?
↑ vanok:
Děkuji za doplnění, škoda, že neumím francouzsky...
uzavrete na inverzne prvky to znova nie je a znova je najlepsie v takom pripade skumat jeden - t.j. konkretne a,b a nie vsetky
napr. a to uz vieme, ze tam nie je.
a k tvojej druhej otazke - aky prvok vyberat. No to musis odhadnut - najlepsie je vybrat taky aby si mala co najjednoduchsi postup. mohla by si skumat aj a bolo by to trosicku narocnejsie alebo a bolo by to este trochu narocnejsie, ale mohla by si skusit aj napr - a tam neuspejes, lebo "akoze nahodou" inverzny prvok k dvojke je v poli.
Ahoj ↑ Brano:,
Alebo este jednoduchsie, vyuzi moju poznamku ↑ vanok:
Cize napr. mozes vypocitat a predpokladat ze druhy prvok je inverzny prveho a tak ten sucin je 1...atd
↑ Brano:
Dobře, tak teď už je mi to jasnější. Budu tedy volit konkrétní hodnoty. Trochu jsem se inspirovala tímto řešením:
(stačí rozkliknout)
Sherlock napsal(a):
↑ Brano:
Zdravím, mám dotaz ohledně uzavřenosti násobení: Kde je psáno, že naše množina musí být podmnožinou racionálních čísel?
a kde to podla teba pozadujem?
Sherlock napsal(a):
↑ Brano:
Nemělo by se spíš dokázat, že ?
to som presne dokazoval - tak pripadne sa spytaj presnejsie comu nerozumies
↑ xstudentíkx:
ved fajn, len tam to vyjde, ze to axiomy pola splna, takze ich dokazujes a teda to treba pre vsetky a,b
ked to vsak nesplna, tak staci najst jeden kontapriklad - nemusis hladat vsetky
↑ Brano:
Jo, tak to skutečně je, už vím jak na to a příklady mi vychází, ještě jednou díky :)
Pozdravujem,
Pre informaciu da
, kde (Kde nie je nula ak aspon jedno z nie je nula).
Technicka poznamka.
Vdaka poznamke ↑ vanok:, ako aj ↑ vanok:, mozte dat odpovede, ktore mozu zovseobecnit polozene otazky v cviceni.