Jsem si velice jistý, že toto je správný výsledek, ale není tomu tak, rád bych se zeptal proč?
tady je můj myšlenkový pochod:
první posloupnost je klesající s limitou 0, takže musí být konvergentní
druhá posloupnost je ostře rostoucí a nemá vlastní limitu, takže není konvergentní
třetí pst je ostře klesající a limita je též 0, tudíž také konvergentní
čtvrtá pst nemá limitu, takže nemůže být konvergentní
předpokládám, že jeden z mých závěrů je špatný, takže bych se rád zeptal jaký nebo jsem úplně špatně pochopil konvergentní a divergentní psti?
Předem děkuji
Podívej se, prosím, jak máte definováno to, že je posloupnost konvergentní.
Definice konvergence má pramálo společného s nějakou monotonií.
Např. taková posloupnost
je ostře klesající, ale je konvergentní. ( k čemu? )
Děkuji kolegovi, správně upozorňuje, že limita této posloupnosti není rovna 5/9, ale 5.
Správně říkáš, že 1/n konverguje k nule.
Jaký je tedy vztah mezi "býtí konvergentní" a mít (vlastní) limitu ?
Mas to trosku pomotané.
Posloupnost je konvergentní, pokud má vlastní limitu. Tedy pokud takovou limitu najdes, nemusis vysetrovat nic o monotonii ani omezenosti(ale plyne to z toho, ze tu limitu ma) a rovnou ji prohlasit za konvergentni.
V rade pripadu, jak jiste uvidis pozdeji ve svem studiu, ale nebude treba znat konkretni hodnotu te ci one limity, nebo bude narocne ji stanovit.
Potom existuji vety, ktere rikaji presne to, co jsi jiz uvedl, tj. je -li posloupnost omezená a monotonní, je pak také konvergentní.
Myslím, že to chápu, ještě zkusím pár příkladů, zatím všechny příklady, co jsem udělal byly správně.
Já si musím srovnat ty vyznamy těch definic a závěrů, které to má vůči posloupnostem.
Jinak rozhodně děkuji za odpovědi a váš čas