Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dejme tomu, že mám nějaký kartézský součin třeba dvou množin X x Y, kde X je osmiprvková množina a Y čtyřprvková. Pak počet uspořádaných dvojic je podle kombinatorického pravidla součinu (nebo logického úsudku, to je naprosto zřejmé) 8*4, tedy 32 uspořádaných dvojic. Stejně jako kdybych měl 4 druhy zmrzliny a 3 polevy, tak kolik možností si mohu navolit.
Často to bývá označováno jako počet kombinací, ale je to správné?
Definice kombinace:
k-členná kombinace z n prvků je neuspořádaná k-tice sestavená z těchto prvků tak,
že každý se v ní vyskytuje nejvýše jednou.
To, co je kartézský součin přece není z n prvků, ne? Klasickou kombinaci chápu jako výběr z nějaké jedné množiny.
PS: Mluvme striktně v tom, co kombinace znamená v matematickém světě, ne to, že lidé kolem říkají, že tohle má tolik kombinací, i když myslí třeba variace, o tomto se vubec nebavme. Jde mi jen o striktní matematické definice a aplikace na různé pojmy, v tomto případě kartézský součin.
Je striktně matematicky korektní říkat, že jde o kombinace (v tom případě proč), nebo jen že jde o aplikaci selského rozumu, v tomto případě označeného jako kombinatorické pravidlo součinu?
Díky předem za svůj čas a případná vyjádření:-).
↑ rumluke:
Počet prvků kartézského součinu není počet kombinací. Pokud to tak někdo označuje, označuje to špatně.
Děkuji, no vidiš, jsem na matfyzu a můj cvičící to takhle označil, od té doby mi to dloubalo fakt hlavou. Dokonce i na české wikipedii je to takhle označeno. Nicméně v matematice nemají takovéto metafory co dělat, když se máme vyjadřovat exaktně, že.
Našel jsem na http://carolina.mff.cuni.cz/~jana/kombi … oucinu.htm
Počet všech uspořádaných k-tic, jejichž první člen lze vybrat n1 způsoby, druhý člen
po výběru prvního členu n2 způsoby atd. až k-tý člen po výběru všech předcházejících
členů nk způsoby, je roven n1 · n2 · … · nk.
Nějaké konkrétní označení to asi nemá, tak se s tím budu muset asi spokojit:-).
Je to kombinatorické pravidlo súčinu.
Kde je napísané, že kartézsky súčin je počet kombinácií?
Ktorej triedy a z koľkých prvkov?
Samozrejme, že lingvisticky kombinovaním prvkov vznikajú kombinácie a sú to občas iné kombinácie ako tie matematické.
Matematici na VŠ by mohli ten rozdiel rozpoznať.
Kartézský součin množin
kde
, se značí
a představuje množinu všech uspořádaných n-tic takových, pro které platí:
Jestliže je počet prvků
potom je počet prvků kartézského součinu
roven:
Zdravím,
Dokonce i na české wikipedii je to takhle označeno.
Wikipedie ale nemluví o počtu kombinací a také nemáš přesné znění od vašeho učitele - je to v nějakém materiálu, nebo jen zachyceno ústně? Děkuji.
ahoj ↑ rumluke:
je pravda, že pojmy "kombinace" resp. "kombinovat" se v hovoru často používají v jiném smyslu - máš dvoje kalhoty a tři trička, tak jak můžeš svoje oblečení "zkombinovat"? Kolik máš možností? A jsme u Tvých zmrzlin, polevy a "počtu jejich kombinací". Ale jak píše ↑ misaH:, matematik by měl poznat, kdy se jedná skutečně o kombinace v matematickém slova smyslu a "kombinace" hovorové.