Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik je trojcifernych cisel delitelny tremi?
- aby bylo cislo delitelne tremi, musi mit soucet cifer delitelny tremi
- na prvni pozici nesmi byt nula
- cisla se muzou opakovat
Nevim jak ale skloubit tyto podminky do vypoctu, mohli by mi nekdo poradit ?
↑ kucape:
Zdravím,
stačí se podívat, kolik je trojciferných násobků čísla 3. Nejmenší je 102 a největší? Jejich počet lze určit pomocí aritmetické posloupnosti s diferencí 3 a prvním členem 102 a posledním ...
A pozor!
cisla se muzou opakovat
chceš, aby se opakovaly číslice
Jo a píše se skloubit ( to jsem ale štoura :-) )
↑ Al1:
posledni clen je 
Soucet aritmeticke posloupnosti je 
Soucet je 

Z toho ale nevyjdou zadne rozumne vysledky. Delam asi neco spatne.
U toho druheho zpusobu...
Edit: Anebo: všech trojciferných čísel je 900 a každé třetí je dělitelné třemi ...
Jak to, ze je vsech trojcifernych cisel, delitelnych tremi 900 ? A co cislo 999 ? to je taky trojciferne a je delitelne tremi.
↑ kucape:Cez aritmeticku postupnost by som to neriesil cez sucet, ale vyjadril by som si posledny clen pomocou prveho a diferencie. A co sa tyka druheho sposobu, pocet vsetkych trojcifernych cisel je 900, nie pocet vsetkych trojcifernych delitelnych 3 :)
↑ kucape:
Kolega v podstatě odpověděl za mne:
zde užiješ vztah 
A úplně všech trojciferných čísel je skutečně 900, neboť s užitím kombinatorického pravidla součin obsazuješ tři místa v čísle, přičemž na první místo máš 9 možností výběru a na druhé a třetí již 10 možností výběru z cifer 0; 1; ...; 9
↑ Al1:
Aha, omluvam se, ja jsem tedka nebral v potaz trojciferne cisla ale vsechny cisla od 0 do 999.

Tim jsem ziskal trojciferne cisla od 102 do 900 ale kde se zadne neopakuje. Chapu to spravne?
Mohl bych jeste pozadat jak vypocitat ty zbyvajici cisla?
↑ kucape:Kombinujes tu tieto 2 spominane postupy a tak ti to nevychadza spravne. Preco si myslis, ze posledny clen aritmetickej postupnosti je 900? Neslo by tam dat najvyssie trojciferne cislo aby si nemusel nic dopocitavat?
edit: precital som si to este raz
↑ Kenniicek:
Aha, pardon, nejak se mi to pomotalo, posledni trojciferne cislo je 999.
Takze 

Dekuji vam, za trpelivost.
edit: vypadla nula