Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2015 22:41

malarad
Reputace:   

Limity obecně

Ahoj,
v různých učebnicích matematiky, nebo na webových stránkách jsou mnohdy doporučeny určité způsoby řešení limit. Ale vždyť jde v podstatě jen, o to umět upravit algebraický výraz do tvaru, kde budu moci dosadit limitní bod tak, aby výraz dával smysl, což je obzvláště u limit jdoucích do nekonečna. V případě, že výraz po úpravě bude neurčitý, tak se zvolí jiný postup.
Je to tak?

#2 19. 10. 2015 22:44

malarad
Reputace:   

Re: Limity obecně

já jen, že nechci přijmout tu myšlenku upravovat určité typy limit určitými postupy, i když jsem takovou "učebnici" viděl. O tom by matematika být podle mě  neměla.

#3 19. 10. 2015 23:05

Bati
Reputace:   192 

Ahoj ↑ malarad:,
limity jsou na VŠ obvykle první případ toho, kdy je potřeba umět aplikovat nějakou teorii na konkrétní příklady. U limit je ta teorie jednoduchá - dá to dohromady tak 5 až 10 vět, se kterýma bys měl vyřešit skoro jakejkoliv příklad (až na vzácné případy, kde je potřeba použít nějakou fintu, která s limitami zdánlivě nesouvisí). Proto mám stejný názor, že je nesmysl učit se postupy na každý typ zvlášť. Pomůže to ale zezačátku, když člověk nemá zkušenosti a neví jakou větu použít, resp. jak výraz upravit.

#4 19. 10. 2015 23:16

malarad
Reputace:   

↑ Bati:
ahoj Bati,
bohužel na mnohých středních školách se "učí" stylem naučte se vzoreček a konec

#5 19. 10. 2015 23:25

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ malarad:

To je pravda, ale je to taky tím, že studenti středních škol pořádně neví, co to limita je. A je pak těžké s takovou (ne)definicí odvozovat nějaké 'lepší' věty. (:

Přesunu do didaktiky. :)

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#6 19. 10. 2015 23:48

Bati
Reputace:   192 

↑ malarad:
Vycházel jsem z toho, že se s limitami setkáváš na VŠ (témata jsi zakládal ve VŠ sekci), takže tak ten můj příspěvek byl myšlen.

Na SŠ je samozřejmě situace tragičtější, protože 90% lidí ze třídy prostě nezajímá, co to je limita, takže se jde dál. Pak nemá smysl mluvit o nějakých větách, jak psal ↑ byk7:.

#7 20. 10. 2015 02:13 — Editoval vanok (20. 10. 2015 02:39)

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ Bati:,
Suhlasim z tvojim nazorom.
No pre ludi co by sa chceli zlepsit v umeni hladania limit, z didaktickeho hladiska by bolo uzitocne napisat tak 30 cviceni ( a aj ich riesenia) vdaka ktorym by pochopili bezne techniky.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#8 20. 10. 2015 07:11

malarad
Reputace:   

↑ Bati:
Já se zas tak často s limitami na VŠ nesetkávám, protože mám dálkové studium, škola jen jednou za 14 dní. Takže jsme probrali limity během části jednoho dne a příště už bude zase jiné téma.

#9 20. 10. 2015 13:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

ke sbírkám propočtených úloh - určitě se dá najít více AntiDemidovičů, z knih - A. Hlaváček, online sbírka úloh z PřF MU a "šuplíky Mathtutoru" a neopomenu místní materiál kolegy Ondřeje s kolektivem. Také je na fóru dost nápaditých limit, bohužel nebylo systematizováno, děkuji autorům.

No pre ludi co by sa chceli zlepsit v umeni hladania limit, z didaktickeho hladiska by bolo uzitocne napisat tak 30 cviceni ( a aj ich riesenia) vdaka ktorym by pochopili bezne techniky.

lze vybrat z těchto sbírek a projit si řešení samostatně (je pochopitelné, že pro dalkáře je náročné nejen z hlediska samostatné přípravy, ale také i časově), na to se třeba zaměřovala kniha A. Hlaváčka, snad poslouží.

#10 20. 10. 2015 17:33

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ jelena: Co označuješ jako AntiDěmidoviče? :)

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#11 20. 10. 2015 18:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ byk7:

:-) to ne já, to oni - je to přímo název série (a již citovaný zde kolega Ondřej, jen nevím, kdo začal jako první, první odkaz na sérii zde dával kolega Marian). A pokud Tobě nevadí čínština, tak hezké počtení (jakože nevadí - matematika je čitelná, samozřejmě), chvilku to načítá, potom viz pole "click to read". I jinak toho chodí - ručně psaných řešení apod.

A neopisuj - trvalo by to dlouho, než bys překreslil čínské znaky :-)

Zápatí