Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2015 15:00

Doubek
Zelenáč
Reputace:   

Homogenní tíhové pole

Zdravím potřeboval bych prosím poradit s jedním příkladem:

Prachová částice zanedbatelné hmotnosti padá v homogenním tíhovém poli skrz oblast nasycenou vodními parami. Páry na částici kondenzují tak, že hmotnost vznikající kapky vzroste na každém uraženém centimetru o $\lambda $ gramů. Najděte závislost uražené dráhy a rychlosti kapky na čase.

Díky moc.

#2 21. 10. 2015 15:19

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Homogenní tíhové pole

Zdravím.
Zkus se zamyslet nad tím, jak je ovlivněna rychlost pádu v idealizovaném případě (homogenní pole, žádný odpor prostředí) hmotností padajícího tělesa. Tedy, co dopadne ve vakuu dříve: Pírko nebo kladivo?

Můžeš na to jít i tak, že si skutečně sestavíš pohybovou rovnicí, kde bude proměnná hmotnost m(t) [kg] vyjádřena pomocí dráhy s(t):
$m(t) = \frac{\lambda s(t)}{10}$

Ale stejně se to pokrátí...

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 21. 10. 2015 18:29 — Editoval Brzls (21. 10. 2015 18:30)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ Formol:
Taktéž zdravím
Ta měnící se hmotnost v tom právě dělá dost bordel.
Platí

$F=\frac{\mathrm{d} p}{\mathrm{d} t}\not=m\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$ (už i Newton mluvil o změně hybnosti, což je v celku zajímavé)

nedopočítával jsem to, ale nepřijde mi, že by triviálně šlo říct, že se něco vykrátí. Naopak mi přijde, že vše nasvědčuje tomu, že analogie s pírkem a kladivem nebude fungovat

#4 21. 10. 2015 19:52

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Brzls:
Zdravím,
tak jsem to zkusil rychle přepočítat (protože jsem tele a na tu "drobnost" s hybností jsem zapomněl). A vypadá to, že máme pravdu oba - pokud jsem neudělal chybu, tak se hmotnost i v tomto případě vykrátí, ale současně to v tom udělá trochu bordel. Takže závislost dráhy na čase bude stále polynom druhého stupně nezávislý na hmotnosti i na rychlosti doplňování hmoty, ale koeficienty se budou trochu lišit od volného pádu.

Postupoval jsem následujícím způsobem:
$F = \frac{\mathrm{d}p}{\mathrm{d}t} = \frac{\mathrm{d}p}{\mathrm{d}t} (mv) = \frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t}v + \frac{\mathrm{d}v}{\mathrm{d}t}m = \frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t}\frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t} + \frac{\mathrm{d}^2s}{\mathrm{d}t^2}m$

Ze zadání:
$m=\frac{\lambda}{10}s$

a časová derivace:
$\frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t} = \frac{\lambda}{10} \frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t}$

Gravitační síla samozřejmě závisí na hmotnosti:
$F = mg = \frac{\lambda}{10}s$

No a po pár úpravách jsem dostal diferenciální rovnici:
$\frac{\mathrm{d}^2s}{\mathrm{d}t^2} s + \left(\frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t} \right)^2 - gs = 0$

No a jejím řešením by mohl být polynom druhého stupně.

(ale přiznávám se, že teď si sám vůbec nejsem jistý správností úvah...)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 22. 10. 2015 11:53

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ Formol:
Já souhlasím. Jediný co se dá dodat, tak že řešení je polynom druhého stupně se dá argumentovat na základě rozměrové analýzy

#6 23. 10. 2015 09:49 — Editoval rss (23. 10. 2015 10:03) Příspěvek uživatele rss byl skryt uživatelem Brzls. Důvod: ve fyzice se toho máš ještě dost co učit mladý padawane

Zápatí