Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím potřeboval bych prosím poradit s jedním příkladem:
Prachová částice zanedbatelné hmotnosti padá v homogenním tíhovém poli skrz oblast nasycenou vodními parami. Páry na částici kondenzují tak, že hmotnost vznikající kapky vzroste na každém uraženém centimetru o
gramů. Najděte závislost uražené dráhy a rychlosti kapky na čase.
Díky moc.
Zdravím.
Zkus se zamyslet nad tím, jak je ovlivněna rychlost pádu v idealizovaném případě (homogenní pole, žádný odpor prostředí) hmotností padajícího tělesa. Tedy, co dopadne ve vakuu dříve: Pírko nebo kladivo?
Můžeš na to jít i tak, že si skutečně sestavíš pohybovou rovnicí, kde bude proměnná hmotnost m(t) [kg] vyjádřena pomocí dráhy s(t):
Ale stejně se to pokrátí...
↑ Formol:
Taktéž zdravím
Ta měnící se hmotnost v tom právě dělá dost bordel.
Platí
(už i Newton mluvil o změně hybnosti, což je v celku zajímavé)
nedopočítával jsem to, ale nepřijde mi, že by triviálně šlo říct, že se něco vykrátí. Naopak mi přijde, že vše nasvědčuje tomu, že analogie s pírkem a kladivem nebude fungovat
↑ Brzls:
Zdravím,
tak jsem to zkusil rychle přepočítat (protože jsem tele a na tu "drobnost" s hybností jsem zapomněl). A vypadá to, že máme pravdu oba - pokud jsem neudělal chybu, tak se hmotnost i v tomto případě vykrátí, ale současně to v tom udělá trochu bordel. Takže závislost dráhy na čase bude stále polynom druhého stupně nezávislý na hmotnosti i na rychlosti doplňování hmoty, ale koeficienty se budou trochu lišit od volného pádu.
Postupoval jsem následujícím způsobem:
Ze zadání:
a časová derivace:
Gravitační síla samozřejmě závisí na hmotnosti:
No a po pár úpravách jsem dostal diferenciální rovnici:
No a jejím řešením by mohl být polynom druhého stupně.
(ale přiznávám se, že teď si sám vůbec nejsem jistý správností úvah...)