Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2015 15:00

Doubek
Zelenáč
Reputace:   

Homogenní tíhové pole

Zdravím potřeboval bych prosím poradit s jedním příkladem:

Prachová částice zanedbatelné hmotnosti padá v homogenním tíhovém poli skrz oblast nasycenou vodními parami. Páry na částici kondenzují tak, že hmotnost vznikající kapky vzroste na každém uraženém centimetru o $\lambda $ gramů. Najděte závislost uražené dráhy a rychlosti kapky na čase.

Díky moc.

#2 21. 10. 2015 15:19

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Homogenní tíhové pole

Zdravím.
Zkus se zamyslet nad tím, jak je ovlivněna rychlost pádu v idealizovaném případě (homogenní pole, žádný odpor prostředí) hmotností padajícího tělesa. Tedy, co dopadne ve vakuu dříve: Pírko nebo kladivo?

Můžeš na to jít i tak, že si skutečně sestavíš pohybovou rovnicí, kde bude proměnná hmotnost m(t) [kg] vyjádřena pomocí dráhy s(t):
$m(t) = \frac{\lambda s(t)}{10}$

Ale stejně se to pokrátí...

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 21. 10. 2015 18:29 — Editoval Brzls (21. 10. 2015 18:30)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ Formol:
Taktéž zdravím
Ta měnící se hmotnost v tom právě dělá dost bordel.
Platí

$F=\frac{\mathrm{d} p}{\mathrm{d} t}\not=m\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$ (už i Newton mluvil o změně hybnosti, což je v celku zajímavé)

nedopočítával jsem to, ale nepřijde mi, že by triviálně šlo říct, že se něco vykrátí. Naopak mi přijde, že vše nasvědčuje tomu, že analogie s pírkem a kladivem nebude fungovat

#4 21. 10. 2015 19:52

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Brzls:
Zdravím,
tak jsem to zkusil rychle přepočítat (protože jsem tele a na tu "drobnost" s hybností jsem zapomněl). A vypadá to, že máme pravdu oba - pokud jsem neudělal chybu, tak se hmotnost i v tomto případě vykrátí, ale současně to v tom udělá trochu bordel. Takže závislost dráhy na čase bude stále polynom druhého stupně nezávislý na hmotnosti i na rychlosti doplňování hmoty, ale koeficienty se budou trochu lišit od volného pádu.

Postupoval jsem následujícím způsobem:
$F = \frac{\mathrm{d}p}{\mathrm{d}t} = \frac{\mathrm{d}p}{\mathrm{d}t} (mv) = \frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t}v + \frac{\mathrm{d}v}{\mathrm{d}t}m = \frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t}\frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t} + \frac{\mathrm{d}^2s}{\mathrm{d}t^2}m$

Ze zadání:
$m=\frac{\lambda}{10}s$

a časová derivace:
$\frac{\mathrm{d}m}{\mathrm{d}t} = \frac{\lambda}{10} \frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t}$

Gravitační síla samozřejmě závisí na hmotnosti:
$F = mg = \frac{\lambda}{10}s$

No a po pár úpravách jsem dostal diferenciální rovnici:
$\frac{\mathrm{d}^2s}{\mathrm{d}t^2} s + \left(\frac{\mathrm{d}s}{\mathrm{d}t} \right)^2 - gs = 0$

No a jejím řešením by mohl být polynom druhého stupně.

(ale přiznávám se, že teď si sám vůbec nejsem jistý správností úvah...)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 22. 10. 2015 11:53

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ Formol:
Já souhlasím. Jediný co se dá dodat, tak že řešení je polynom druhého stupně se dá argumentovat na základě rozměrové analýzy

#6 23. 10. 2015 09:49 — Editoval rss (23. 10. 2015 10:03) Příspěvek uživatele rss byl skryt uživatelem Brzls. Důvod: ve fyzice se toho máš ještě dost co učit mladý padawane

Zápatí