Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Hezký víkend,
dnes přicházím s jednou nezajímavou a vlastně i nudnou úlohou. Nebudu ji zadávat konkrétně (výsledek mě až tak nezajímá), ale jde mi o váš postup podle toho, co (a zda vůbec) studujete. Zadání:
Mějme přímku v prostoru zadanou parametricky a jeden bod, který na ní neleží. Jak spočítáte vzdálenost bodu od této přímky (tj. nejkratší možnou)?
↑ halogan:
Jo pardon, já přehlídl nejdůležitější slovo "v prostoru" :D . Ještě asi spím!
↑ halogan:
Řešil bych to takto:
↑ halogan:
Ak uvažujem priamku so smerovým vektorom
, ktorá prechádza počiatkom [0,0,...,0], potom to isté, čo ti ukáže derivácia je ortogonálna projekcia. Tú priamku, ktorá je daná parametricky si jednoducho posuniem tak, aby prechádzala bodom [0,0,...,0], a tým posuniem aj bod
do bodu
, ktorého vzdialenosť počítam. Vzdialenosti sa zanechávajú. Vypočítam projekciu vektora
na priamku
, potom vzdialenosť tohto bodu od priamky je
, kde operátor projekcie je
Jednoduchý príklad: Mám priamku v priestore R^3, danú
a bod 
Priamku posuniem do nuly, stačí odčítať ten bod, ktorým prechádza
a samozrejme aj bod 
Vypočítam projekciu
Teraz stačí vypočítať dĺžku
Postup mám z vysokej školy, myšlienky sú elementárne. Dúfam, že výpočet je správny :D
↑ halogan:
Nie je to nič iné, ako prepísané rozprávanie kolegu ↑ Chrpa:. Keď sa budeš na škole zaoberať projekciami tak si spomeň :)

↑ lukaszh:
Já právě postup kolegy ↑ Chrpa: nějak nepobírám. Jen tak si najde normálový vektor a zrovna má ten správný :) Nebo jak to nerozepsal, tak nejsem z jeho vysvětlení moudrý.
Z toho tvého je vidět, že jakmile má člověk lepší "zbraně", nebojí se jich použít.

↑ halogan:Pokud se mohu zapojit do diskuze a jsme v oddělení střední školy, dal bych určitě přednost analytice:-). A není to ani tak zdlouhavé. Metodu nastínil Joker - znám směrový vektor přímky=normálový roviny. Najdu rovinu procházející zadaným bodem - určím průsečík roviny s přímkou - vzdálenost dvou bodů
Teď se mi dostala do rukou publikace, kde se daný problém řeší 10!!! různými způsoby:-) Kdyby byl zájem, mohu naskenovat.

↑ halogan:
Teď se mi dostala do rukou publikace, kde se daný problém řeší 10!!! různými způsoby:-) Kdyby byl zájem, mohu naskenovat.

↑ halogan:Zdroj MFI 18/08/09

↑ halogan:
Moje řešení (od Chrpa) je přesně řešení č.3) od Marnes (příspěvek 13)
Nemohl jsi ho z mého popisu pochopit.
Uznávám, že popis byl takový nic moc, ale když jsi nedal konkrétní
zadání, pak byl postup jen obecný.
Stránky: 1