Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den !
V malířské dílně porcelánky se vyrobené hrníčky popisují jmény. Jednou měly paní Květa, Ajrka a Zdena takto ozdobit celkem 1080 hrníčků. Protože Zdena onemocněla, musely so o všechny hrnecky rovným dílem podělit Květa s Jarkozu. Květa ozdobí za každou o 3 hrníčky více než Jarka. Na zakázce odpracovaly dohromady 66 hodin, než ji splnily. Kolik hodin odpracovala každá z nich ?
Jarka za hodinu udělá x hrníčků, Květa x+3, jedna pracovala y hodin, druhá 66-y a víš že obě udělaly stejný počet hrníčků, z toho získaš 2 rovnice:
y(x+3)=540
x(66-y)=540
součtovou metodou ziskáš jednu neznámou, a dosazením ziskáš druhou.
Mně vychází:
↑ joker:
pro jistotu jsem si to také dopočítal až do konce (což jsem asi měl udělat už předtím:) ) a vše vychází jak má, nevím tedy kde je prodlém.
↑ Křivi:
y(x+3)=540
x(66-y)=540
Osamostatníš třeba y z první rovnice a dosadíš za y v druhé rovnici. Možná maš problém s tím ,že musíš dělit neznámou ,ale v tomto případě to nevadí, protože x ani y nemá smysl ,když se rovná 0. Tím že rovnici vydelíš neznámou způsobiš ,že nedostaneš kvadratický člen a tedy bude jen jedno řešeí.
↑ Křivi:
Pokud ti to nejde vypočítat 2 rovnicemi o dvou neznámých
pak bych použil tento výpočet
Označme
1/x - počet kusů, které vyrobí za 1 hodinu Jarka
Má jich vyrobit 540 ks tj. bude k tomu potřebovat
540/x hodin
1/(x+3) -počet kusů, které vyrobí Květa za 1 hodinu
Má jich vyrobit 540 ks tj. bude k tomu potřebovat 540/(x+3) hodin
Do hromady to udělají za 66 hodin.
Tedy sestavíme rovnici:
Jarka tedy bude pracovat na svém úkolu 
Květa potom:
↑ M@rvin:
Mě naopak. Soustava 2 rovnic je rozhodně snažší látkou než úlohy o společné práci. Proč řešit takovouto poměrně snadnou úlohu přes společnou práci? Je to plýtvání času, energie, psacích potřeb a papíru, tabule, či na co se to řeší :-)
Nicméně kolegu Chrpu tímto zdravím a chválím za názorné řešení :-)