Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Určete všechna vlastní čísla a vlastní vektory matice.
2 3
3 1
Mužete mi někdo poradit co s tím? Vyjde mi vždycky kvadratická rovnice, kterou nejsem schopna vyřešit. Tak nevím kde dělám chybu.
diky za odkaz. ale moc mi to nepomohlo. postup znam, ale vychazimi kvadraticka rovnice x= 1+- odmocnina 45 to cele lomeno 2. a s tim se uz moc neda delat. tak nevim jestli to mam spravne?
diky, vloudila se mi tu chyba ve znamenku :-)
Muzes mi jeste poradit jak to upravit, aby se mi dobre pocitali vlastni vektory, protoze kdyz tohle dosadim tak to bude vychazet dost brutalne.
matice ma tvar
2 3
3 -1
vyslo mi ze vlastni cisla jsou 1 a -2. je to spravne?
teda -1 a 2
a vlastni vektory jsou oba 0,0
jo koreny tak vysli i mi, muzes mi jeste pomoc s vlastnimi vektory?
vezmes jedno to vlastni cislo a dosadis je do matice a pak resis soustavu Au = 0, kde A je ta matice, u je vektor u = (u_1, u_2) a 0 je nulovy vektor 0 = (0,0). obe ty rovnice jsou zavisle, takze si jednu vyberes, treba
, po male uprave
. ted jedno z u_1 nebo u_2 zvolis a druhe dopocitas, ale musis tak nejak chytre, aby ses moc nenadrel, ja bych zvolil
, cimz je prvni soucin roven jedne a u_2 se pak rovna
. to stejne spachas i s druhym vlastnim cislem.
diky, chtela jsem vyzkouset vypocist vsechny koreny rovnice, ale neni to v mych silach. Protoze se mily pan profesor pta na vsechny vlastni vektory matice. Mohu tedy uvest, ze reseni je nekonecne mnoho a prikladem jsou napr. vektory.... diky
presne tomu nerozumim, ale ty jsi prece vypocitala vsechny koreny charakteristicke rovnice, jsou jen 2. no a pak pro oba vypocitas nejaky jeden vlastni vektor, pro kazde vlastni cislo je tech vektoru nekonecne mnoho
jj, spatne jsem se vyjadrila s temi koreny,koreny jsou vsechny a vektoru je nekonecne mnoho.
Stránky: 1