Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám za úkol ověřit správnost této limity:
Místo nekonečna si napíšu nějaké písmeno (Např. "K") a řeším následující nerovnici: 
měl bych se dostat k následujícímu výsledku, ale to se mi zatím nijak nedaří, nevím jak mám touto cestou ověřovat limity rovnající se nekonečnu. ![kopírovat do textarea $n_{0} = [\log^2_{}K] + 1$](/mathtex/2d/2d54f702f176fd5028d4fe63db80059b.gif)
Ak chces robit dokaz len pouzitim definicii, ako ti ju spravne napisal kolega ↑ byk7:,
Tak vyber lubovolne
( pre négativne K je to este lahsie)
Treba dokazat, ze mozes najst
take ze posledna rovnost v definici plati.
Vieme, ze 
Ake
mozes vybrat?

Nějak to nechápu,
chci tedy řešit následující nerovnici: 
aby by byl výraz větší než libovolné kladné K, tak musí být levá strana kladná, což je splněno pro všechna n > 2.
Nyní, předpokládám, musím nerovnici upravit tak, abych z ní vyjádřil závislost mezi n a K.
když nerovnici upravím tak získám: 
přijde mi, že řešením této nerovnice jsem se nikam moc neposunul, nevychází to nijak jednoduše, asi by se to mělo dělat jiným postupem...
↑ bert.blader:
Nie nerovnost >K musi platit pre nekonecne vela cisiel n vädcich ako 
↑ Al1:
Ahoj
Ano To da este jednoduchsi vyber pre 
Dufam ze To kolega dokaze vyuzit.
Vidis, ze vyber
napriklad vyhovuje danej definicii
Poznamka:tato definicia v poslednej casti, sa da vyjadrit aj tak, ze
(posledny zapis je pre interval.... )

A to je celé? Samozřejmě je mi jasné, že to platí, ale úplně mě zmátlo, že ve výsledcích, které mám k dispozici, je napsáno
, tak jsem myslel, že se budu muset nějakou úpravou dostat k něčemu podobnému, ale nic mě nenapadlo.
Takže si mohu říct například, že
, tady taky platí, že
(protože
)
Je to tak?
↑ bert.blader:,
Tam mas tisice moznosti. No vsak taketo dokazy su skor prechodna etapa. A velmi skoro prides k veta ktore ti zlahcia zivot ( z limitami pochopitelne)
Ale aj tam treba byt precizny a robit dosledne dokazy

Tak uz to chápu, děkuji za trpelivost a za vysvětlení.