Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 11. 2015 10:37 — Editoval kucape (15. 11. 2015 13:31)

kucape
Reputace:   

Relace - mnozina vsech primek v rovine

Zdravim,

$A$ je množina všech přímek v rovině. Na $A$ je definována relace $R$ tak, že $\forall p,q \in A: pRq \Leftrightarrow  p\parallel q$. Jaké vlastnosti má relace $R$? $pRq \text{ - znamena ze p je v relaci s q}$

Reseni ze skript:
Uvědomme si však, pokud by byla množina A množina všech přímek v rovině,
které jsou po dvojicích různoběžné, pak by byla naše relace R na množině A i antisymetrická,
poněvadž ke každé přímce $p \in A$ by existovala jediná přímka, která je
s ní rovnoběžná, a to p. Byla by tudíž splněna podmínka, jestliže pRq a qRp, pak
p=q, neboť pokud p a q jsou různoběžné, tak není splněn předpoklad podmínky,
a potom podmínka platí vždy bez ohledu na pravdivost důsledku, a pokud by p, q
byly rovnoběžné (tedy pRq a qRp), pak nutně p=q.

Potreboval bych vysvetlit blize tu vlastnost s antisymetrii.

Nevim jestli si uplne spravne predstavuju: po dvojicich ruznobezne ale mohlo by to vypadat nejak takto?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-11/79504_relace.png

Chapu, ze pokud ke kazde primce existuje primka s ni rovnobezna, to je ta sama primka. Ale nerozumim tady tomu: "a pokud by p, q
byly rovnoběžné (tedy pRq a qRp) pak nutně p=q."

• (téma jako vyřešené označil(a) kucape)

#2 15. 11. 2015 12:51

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

Re: Relace - mnozina vsech primek v rovine

Asi se ti to špatně zkopírovalo :D

Ale aby byla relace antisymetrická, muselo by platit že pokud pRq a qRp, pak p = q. Což zde neplatí - pokud jsou 2 přímky rovnoběžné, neznamená to, že jsou totožné.

#3 15. 11. 2015 13:37

kucape
Reputace:   

↑ Sherlock:

Omluvam se ale prvne se mi to zobrazilo spravne. Uz jsem to opravil.

Ano vim ze tady tato relace neni antisymetricka ale neporozumel jsem tomu ze:  pokud by byla množina A množina všech přímek v rovině,
které jsou po dvojicích různoběžné, pak by byla naše relace R na množině A i antisymetrická,
Snazil jsem se k tomu udelat obrazek, ktery je v prispevku vyse, ale nejsem si jisty jestli je spravne.

#4 15. 11. 2015 14:11 — Editoval Sherlock (15. 11. 2015 14:13)

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

No představ si $A$ jako množinu všech přímek tak, že mezi nimi nenajdeš žádné 2 různé přímky, které jsou rovnoběžné.

Kdy bude pro přímky $p$ a $q$ platit, že $p||q$ ?

A teď si vem definici, když pRq a qRp, pak p=q, podmínka je splněna, relace na této speciální množině $A$ je antisymetrická. (pokud se nepletu, je i symetrická, reflexivní a tranzitivní)

#5 15. 11. 2015 20:07

kucape
Reputace:   

↑ Sherlock:

Ano chapu, tak nejak jsem to myslel i v tom prvnim prispevku ale spatne jsem zkopiroval text tak to z toho mozna nevyplynulo. Kazdopadne dekuji, i za lepsi formulaci definice mnoziny $A$.

Zápatí