Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
je množina všech přímek v rovině. Na
je definována relace
tak, že
. Jaké vlastnosti má relace
?
Reseni ze skript:
Uvědomme si však, pokud by byla množina A množina všech přímek v rovině,
které jsou po dvojicích různoběžné, pak by byla naše relace R na množině A i antisymetrická,
poněvadž ke každé přímce
by existovala jediná přímka, která je
s ní rovnoběžná, a to p. Byla by tudíž splněna podmínka, jestliže pRq a qRp, pak
p=q, neboť pokud p a q jsou různoběžné, tak není splněn předpoklad podmínky,
a potom podmínka platí vždy bez ohledu na pravdivost důsledku, a pokud by p, q
byly rovnoběžné (tedy pRq a qRp), pak nutně p=q.
Potreboval bych vysvetlit blize tu vlastnost s antisymetrii.
Nevim jestli si uplne spravne predstavuju: po dvojicich ruznobezne ale mohlo by to vypadat nejak takto?
Chapu, ze pokud ke kazde primce existuje primka s ni rovnobezna, to je ta sama primka. Ale nerozumim tady tomu: "a pokud by p, q
byly rovnoběžné (tedy pRq a qRp) pak nutně p=q."
Asi se ti to špatně zkopírovalo :D
Ale aby byla relace antisymetrická, muselo by platit že pokud pRq a qRp, pak p = q. Což zde neplatí - pokud jsou 2 přímky rovnoběžné, neznamená to, že jsou totožné.
↑ Sherlock:
Omluvam se ale prvne se mi to zobrazilo spravne. Uz jsem to opravil.
Ano vim ze tady tato relace neni antisymetricka ale neporozumel jsem tomu ze: pokud by byla množina A množina všech přímek v rovině,
které jsou po dvojicích různoběžné, pak by byla naše relace R na množině A i antisymetrická,
Snazil jsem se k tomu udelat obrazek, ktery je v prispevku vyse, ale nejsem si jisty jestli je spravne.
No představ si
jako množinu všech přímek tak, že mezi nimi nenajdeš žádné 2 různé přímky, které jsou rovnoběžné.
Kdy bude pro přímky
a
platit, že
?
je antisymetrická. (pokud se nepletu, je i symetrická, reflexivní a tranzitivní) Offline
↑ Sherlock:
Ano chapu, tak nejak jsem to myslel i v tom prvnim prispevku ale spatne jsem zkopiroval text tak to z toho mozna nevyplynulo. Kazdopadne dekuji, i za lepsi formulaci definice mnoziny
.
Stránky: 1