Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2015 19:44 — Editoval kolejo (20. 11. 2015 19:44)

kolejo
Místo: Brno
Škola: MUNI PřF OM, Alg
Pozice: student
Reputace:   

teorie čísel, 5^n+3^n+1

Dobrý večer přeji,
tak jsem narazil na takový zvláštní příklad, zadání je jasné, jak už to v teorii čísel často bývá. Nějak jsem to vyřešil, ale to řešení se mi nelíbí a zajímalo by mě, jestli někdo přijde s něčím elegantnějším.

$\text{Dokažte: } 5^n+3^n+1 \in \mathbb{P} \Rightarrow 12|n$

$\mathbb{P}$ označuji prvočísla, n přirozené číslo

Děkuji za jakékoliv nápady.
kolejo

• (téma jako vyřešené označil(a) kolejo)

#2 20. 11. 2015 22:16

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: teorie čísel, 5^n+3^n+1

↑ kolejo:

Nelíbí se ti to kvůli tomu, že při mocnění dostáváš velká čísla, nebo v čem je problém? No tak se na to rovnou podívej modulo 7:
$625^q+81^q+1\equiv2^q+4^q+1\pmod7$
a teď bych rozlišil ty tři možnosti...

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 20. 11. 2015 23:04

kolejo
Reputace:   

↑ byk7:

Problém mám s tím, že to tlačím docela hrubě, aby n=12m, představoval jsem si něco, kde to vyplyne přirozeněji.

To, že n=4q, to mi připadne, že jsme nalezli docela dobře, ale proč q=3m, 3m+1, 3m+2 a né třeba 5m, 5m+1,...,5m+4...

Děkuju, tady z toho
$625^q+81^q+1\equiv2^q+4^q+1\pmod7$
to jde docela vidět, protože 2^3 = 1 (mod 7)

Téma uzavřu až po vyjádření pana učitele.

Nyní trochu OT (takže šedá, jasná věc): je to k předmětu Elementární teorie čísel (Bulanta znáš?) a pro přípravu na písemku nám dal písemky z minulého roku. Ty jsem si propočítal a tenhle z těch všech dal nejvíc zabrat. Světe div se, pak jsem ho měl na písemce, takže teď už mě fakt zajímá, jak to nejlépe řešit. Pokud Bulík přijde s tím stejným, tak uzavřu hned.

S pozdravem, kolejo

#4 20. 11. 2015 23:17

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ kolejo: Proč brát $q\equiv 0,1,2\pmod 3$? Na zdůvodnění bych šel trochu nematematicky. V zadání úlohy je "dokažte", takže bych si troufl předpokládat, že tvrzení platí, a protože už máme dělitelnost čtyřmi, musíme dostat do hry tu trojku, tak proč to neodzkoušet. :)

Nechci mystifikovat, ale mám za to, že podobné příklady se vyskytují v Metodách I.

Bulanta znám, tři roky jsem ho měl na gymplu. Na teorii čísel jsem párkrát byl, ale že by mi to zas přišlo tak zajímavé, to asi ne. :)

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#5 20. 11. 2015 23:27

kolejo
Reputace:   

↑ byk7:

Jasně, proč to neodzkoušet. To tvrzení platí. Asi v tom chci vidět tu těžší verzi úlohy:
Pokud je "tamto" prvočíslo, pak jakou podmínku dostáváme na "n"? Jasně, když už víme, že 12|n, tak se to nějak doklepe, dokáže, alé...asi bych nad tím měl přestat přemýšlet.

Jo, metody I. mám, Bulant je používá na cvičení.
Závěrem trochu krypticky: VS, MZ, nebo MK? což klidně ignoruj, ať se OM daří

#6 25. 11. 2015 15:00

kolejo
Reputace:   

↑ byk7:

Tak po dnešku (po přednášce) už je jasné, že lepší způsob řešení nemáme. Uzavírám. Díky

Zápatí