Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer přeji,
tak jsem narazil na takový zvláštní příklad, zadání je jasné, jak už to v teorii čísel často bývá. Nějak jsem to vyřešil, ale to řešení se mi nelíbí a zajímalo by mě, jestli někdo přijde s něčím elegantnějším.
označuji prvočísla, n přirozené číslo
↑ kolejo:
Nelíbí se ti to kvůli tomu, že při mocnění dostáváš velká čísla, nebo v čem je problém? No tak se na to rovnou podívej modulo 7:
a teď bych rozlišil ty tři možnosti...
↑ byk7:
Problém mám s tím, že to tlačím docela hrubě, aby n=12m, představoval jsem si něco, kde to vyplyne přirozeněji.
To, že n=4q, to mi připadne, že jsme nalezli docela dobře, ale proč q=3m, 3m+1, 3m+2 a né třeba 5m, 5m+1,...,5m+4...
Děkuju, tady z toho
to jde docela vidět, protože 2^3 = 1 (mod 7)
Téma uzavřu až po vyjádření pana učitele.
Nyní trochu OT (takže šedá, jasná věc): je to k předmětu Elementární teorie čísel (Bulanta znáš?) a pro přípravu na písemku nám dal písemky z minulého roku. Ty jsem si propočítal a tenhle z těch všech dal nejvíc zabrat. Světe div se, pak jsem ho měl na písemce, takže teď už mě fakt zajímá, jak to nejlépe řešit. Pokud Bulík přijde s tím stejným, tak uzavřu hned.
S pozdravem, kolejo
↑ kolejo: Proč brát
? Na zdůvodnění bych šel trochu nematematicky. V zadání úlohy je "dokažte", takže bych si troufl předpokládat, že tvrzení platí, a protože už máme dělitelnost čtyřmi, musíme dostat do hry tu trojku, tak proč to neodzkoušet. :)
Nechci mystifikovat, ale mám za to, že podobné příklady se vyskytují v Metodách I.
Bulanta znám, tři roky jsem ho měl na gymplu. Na teorii čísel jsem párkrát byl, ale že by mi to zas přišlo tak zajímavé, to asi ne. :)
↑ byk7:
Jasně, proč to neodzkoušet. To tvrzení platí. Asi v tom chci vidět tu těžší verzi úlohy:
Pokud je "tamto" prvočíslo, pak jakou podmínku dostáváme na "n"? Jasně, když už víme, že 12|n, tak se to nějak doklepe, dokáže, alé...asi bych nad tím měl přestat přemýšlet.
Jo, metody I. mám, Bulant je používá na cvičení.
Závěrem trochu krypticky: VS, MZ, nebo MK? což klidně ignoruj, ať se OM daří
Stránky: 1