Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
takze do priamky y=-x+2 mám dosadit 2 hodnoty???, takze ak dosadim za x=0 potom my wyjde wysledok 2.
ak dosadím za x=1 potom my wyjde wysledok 1.
Takze to sú súradnice? (2,1), alebo mame 2 body so suradnicami (0,2) , (1,1), ale tam my pretne ta priamka tu konkavnu a aj konvexnu cast na grafe.Moze to takto byt?
Alebo tie hodnoty dosadim inde?
hlupucky napsal(a):
takze do priamky y=-x+2 mám dosadit 2 hodnoty???, takze ak dosadim za x=0 potom my wyjde wysledok 2.
ak dosadím za x=1 potom my wyjde wysledok 1.
mame 2 body so suradnicami (0,2) , (1,1)
To jsou dva pomocne body pro nakresleni primky - asymptoty.
Nic to nepretne, bude se to pouze velmi jemne dotykat grafu funkce - (ted zalezi pouze na kvalite nakresu) - hodnoty funkce musi byt pod (pro "pravou" cast grafu) nebo nad (pro "levou" cast grafu) touto "novou" primkou (zkontroluj to dosazenim stejnych x do funkci (pro x =0, funkce bude pod primkou), je to jiste, dopadne to dobre :-)
takze posielam moj wysledny graf funkcie.
http://upload.csrune.com/files/priebeh% … 20c594.jpg
kreslil som to dost presne a priamka sa pretla s konkavnou castou funkcie. Je tam robene nieco zle???
Vsechno delas dobre, ale nepretlo se to, pouze se dotyka - opravdu to je jen a jen na nakresleni. Ale pokusime se presvedcit, zda se mohou pretnout:
Pouziji dalsi argument, proc se to nepretne - hledame souradnice bodu, ve kterem se pretnou primka a nase funkce:
tato rovnice nema reseni nemaji spolecny bod, je mi lito, ale je to tak. Uz je to presvedcive?
Zkuste napsat co máte, nejlépe do nového vlákna.
↑ mirushka:
je fajn zalozit na kazdy dotaz nove vlakno a hlavne: nepsat ten stejny dotaz do dvou rozdilnych vlaken.
no ja som si ktomu vyriesila ze prusecnik s x je 0
prusecnik s y je taky 0
podla mna ide o lichu fciu...
nechapu co presne je to 1/e...to je stacionárny bod?
dalej som vyriesila ze fcia je rastuca od minus nekonecno do 1
klesajuca od 1 do nekonecno...
konkavni je na intervalu minus nekonecno 2
konvexni na 2,nekonecno...
ale dakej s asymptotami si nemozem poradit...
skontrovali by ste mi prosim to co jsem uz vypocitala?
licha neni. asymptotu ma v plus nekonecnu - psal jsem to do vedlejsiho vlakna, kde jste polozila ten stejny dotaz.Tam je taky odkaz na graf, kde si muzete vase tvrzeni samostatne zkontrolovat. to je asi preklep.
↑ robert.marik: jj, ta čárka je pochopitelně překlep, to by se vylučovalo s řádkem nad..
Asymptotou je dle mě přímka y=0.
↑ vlado123:
Zdravím,
som tu nový a mám jednu dilemu:
:-) pěkné (a také téma pěkné a také v tématu zdravím). Mně vychází, že je neparná (lichá) - dosadila jsem Je tak?
Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ nové vlastní téma viz pravidla. Děkuji.
↑ vlado123:
to je jak se posadit do výletní kavárny pozdě v listopadu :-) Pokud stále diskutujeme funkci , tak můžeš upravit na
a vyšetřit funkci jako součet přímky
a hyperboly
, na to v podstatě nepotřebuješ postup pro průběh funkce ve všech bodech. Minimálně z tohoto předpisu je vidět, že vertikální asymptota bude osa
, ale asymptota se směrnici už nebude souřadnicová osa. A to proto, že složka
donutí v nekonečnech (kde druhá složka jde k 0), aby celá funkce
"šla podél"
.
Nebo to vyšetřuj pomocí kroků pro průběh funkce (tedy také použitím vzorců pro asymptoty). Materiály máš? MAW používáš? A hodláš v tématu se svou funkci setrvat, nebo půjdeš do jiného podniku? Děkuji, zdravím.
↑ vlado123:
extrémy určíš např. tak, že 1. derivace je nulová nebo neexistuje. Pokud při hledání nulového bodu 1. derivace jsi došel na rovnici , tak jaký závěr z toho uděláš - má tato rovnice řešení v R?
Ještě budeš určovat znaménka 1. derivace na celém def. oboru a z toho vyslovíš závěry o monotonii.
Podle kterého návodu vyšetřuješ? Zkoušel jsi použit MAW? A nechceš si již založit vlastní téma? :-) Děkuji.
↑ jelena:
Definičný obor je R okrem nuly.
skúsil som maw a vypočítal že nemá stacionárne body
je nespojitá v bode nula-lebo v nom nieje definovaná.
preto môžem povedať že v intervale -nekonecno az 0 a 0 az +nekonecn o rastie?.
potom nieje ohranicená?
↑ vlado123:
Možno by si si mohol naštudovať nejakú teóriu, čo povieš?
Veď napríklad je definovaná pre všetky reálne čísla, teda
a funkcia nie je monotónne na celom D (f).
Riešené úlohy napríklad:
http://www.priklady.eu/sk/Riesene-prikl … nkcie.alej
↑ vlado123: pokračuješ tedy ve vyšetřování funkce , zatím závěry jsou v pořádku až na odůvodnění "preto môžem povedať že v intervale -nekonecno az 0 a 0 az +nekonecn o rastie?".
To by mělo plynout z vyšetření znaménka 1. derivace, která vyšla (odvozuji z předchozích dotazů a kontrolou ve WA). Jak vychází znaménka 1. derivace?
Ohraničení - lépe prokážeš vyšetřením limity v hraničních bodech def. oboru - u náš tedy limita funkce v -nekonečnu, v + nekonečnu (a pro vyšetření asymptoty bez směrnice ještě limita v 0 zleva a zprava).
Ještě pořád neuvažuješ o založení nového tématu - splněno a založeno, pokračováno v samostatném tématu :-) Děkuji, zdravím.
edit: přidán odkaz za nové téma