Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočtěte součet a součin vlastních čísel matice
-1 2 0 0
1 -2 2 1
-1 0 0 -2
0 -2 0 1
Mužete mi někdo poradit jak tuto matici řešit? Umím to jen pro matici 3x3.
vysli mi vlastni cisla 1 a 2. muzete mi to nekdo potvrdit jestli je to spravne?
2Slaby_matematik : no k vysledku se muzez dobrat dvema zpusoby :
1) bud vyresis
, kde
je matice ze zadani;
2) nebo vyjdes, ze znalosti tvrzeni, kde predpokladas ctvercouvou matici :
a 
Dle me, je jednodussi moznost druha. Stopu matice mas hned. Trochu vice prace da spocitat ten determinant, ten mi vysel v Octave -12.
Jeste bych se chtel na zaver zeptat co to je resit matici? :)
matice je zadana spravne

@andrew: první a druhá možnost jsou stejně obtížné. Když totiž vyčíslíme charakteristický polynom, jak to udělal plisna, pak z Vietových vztahů je součet všech vlastních čísel -2 a součin -12 (první a poslední koeficient).
2Kondr : první a druhá možnost jsou stejně obtížné.
Nerekl bych, ale to bude asi spis vec subjektivniho pocitu. :) U prvni moznosti se musi nejdrive spocitat determinant neboli stanovit charakteristicky polynom a pak nalezt jeho koreny. Kolega plisna, nevim jakou metodou stanovil ty koreny, sic je ma dobre, ale opomenul uvest i koreny komplexni. Takze se to opet krapet stizi. Udelat toto vse da urcite vice prace ("na papire" + zapojeni hlavy) nez ta druha moznost, kde jenom pocitas determinant a stopu .

@andrew: OK. Chtěl jsem jen říct, že ty kořeny se nemusí stanovovat a že součet i součin vlastních čísel jsou koeficienty toho charakteristického polynomu, takže obě metody spočívají jen v určení jednoho determinantu.
mohu to pocitat nasledovne?
matici : -1 2 0 0
1 -2 2 1
-1 0 0 -2
0 -2 0 1 si nejprve upravim na matici 3x3 rozvojem podle 3 sloupce, kde jsou krome dvojky same nuly takto:
2* (-1)^2+3 * matice: -1 2 0 odectu od druheho radku r. 1 takto: -2 * matice: -1 2 0 nyni pocitam determinant jiz s lambdami:
-1 0 -2 0 -2 -2
0 -2 1 0 -2 1
det(A-λI)= -2 * matice: -1-λ 2 0 nasledoven: -2*(-1-λ)* matice: -2-λ -2 = 0 , dale: -2*(-1-λ) * [(-2-λ)*(1-λ) - (-2)*(-2)]
0 -2-λ -2 -2 1-λ
0 -2 1-λ
vyslo by mi to potom takto: -2 *(-1-λ) * (λ^2 + λ -6) = 0 , ztoho dale: -2 (-1-λ) *(λ+3)*(λ-2)= 0 a tedy koreny λ1= -1, λ2= -3 a λ3 = 2
Slo by to takto a je to spravne?
diky
Slaby_matematik napsal(a):
mohu to pocitat nasledovne?
matici : -1 2 0 0
1 -2 2 1
-1 0 0 -2
0 -2 0 1 si nejprve upravim na matici 3x3 rozvojem podle 3 sloupce, kde jsou krome dvojky same nuly takto:
2* (-1)^2+3 * matice: -1 2 0 odectu od druheho radku r. 1 takto: -2 * matice: -1 2 0 nyni pocitam determinant jiz s lambdami:
-1 0 -2 0 -2 -2
0 -2 1 0 -2 1
det(A-λI)= -2 * matice: -1-λ 2 0 nasledoven: -2*(-1-λ)* matice: -2-λ -2 = 0 , dale: -2*(-1-λ) * [(-2-λ)*(1-λ) - (-2)*(-2)]
0 -2-λ -2 -2 1-λ
0 -2 1-λ
vyslo by mi to potom takto: -2 *(-1-λ) * (λ^2 + λ -6) = 0 , ztoho dale: -2 (-1-λ) *(λ+3)*(λ-2)= 0 a tedy koreny λ1= -1, λ2= -3 a λ3 = 2
Slo by to takto a je to spravne?
diky
to ale vyjdou tri koreny! takze to je uz na prvni pohled podezrele :)
muzes mi tedy poradit jak to vypocitat?
muzes mi tedy poradit jak to vypocitat?
Tak jak radili predemnou,
1. Vypocitat stopu, tj. secist cisla -1, -2, 0 a 1
2. Vypocitat ten determinant, treba rozvojem a pak sarussovym pravidlem
No o to prave jde vypocitat determinant u matice 4*4 jiz se zapsanymi lambdami neni nic jednoducheho, ale zkusim se jeste nad tim zamyslet.
diky moc za nazornou ukazku:-)), vidim, ze pak ty matice 3*3 pocitas jednodusim postupem, nez jsem si vybrala ja. Je to tak o dost lepsi, diky fakt moc za ochotu a rady vsem
Nemohl by prosím (opravdu moc prosím) tady někdo dát postup jak to počítat?
Teoreticky vím jak na to, ale i když jsem to zkoušel několika metodama, poždé mi vyšel zápis x_2 + ... = 0 jinak.
Nevím si už s tím rady, to škaredé řecké písmeno mě tam úplně prudí:)
Díky
No o to prave jde vypocitat determinant u matice 4*4 jiz se zapsanymi lambdami neni nic jednoducheho, ale zkusim se jeste nad tim zamyslet.
Aha, on stacil pocitat determinant te zadane matice, bez lambd. Myslel jsem ze z predchozich prispevku to bylo jasne.
Stránky: 1