Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Edit: aktuální projekt 3.3 - viz pravidla pro diskusi.
Mějme souvislý graf G se stupni {x, 4, 3, 2, 2, 2, 2, 1, 1}. Určete, jakých hodnot může číslo x nabývat, aby graf G obsahoval alespoň 3 hranově disjunktní cykly (pokud v grafu existují cykly, které nejsou hranově disjunktní, nevadí). Všechny nalezené hodnoty x zapište jako x ∈ {x1, x2, . . . , xn}. Vaši odpověď pečlivě zdůvodněte (například výpočtem) a nakreslete alespoň dva různé grafy s danými stupňovými posloupnostmi, každý pro jinou hodnotu x.
Zatím jsem si určil, že x musí být liché číslo <= 7
pro nějaká x jsem si už grafy nakreslil a 3 hranově disjunktní cykly našel, ale pouze při té konstrukci.
Z čeho jsem jelen je: odpověď pečlivě zdůvodněte (například výpočtem)
Mohl by mě někdo prosím jednou větou nasměrovat, jak se dá toto ukázat výpočtem?
Aby byly v souvislem grafu cykly, musí mít počet hran >= počet vrcholů. nejmenší cyklus má 3 hrany. když má můj graf 9 vrcholů, stačí tedy aby byl počet hran 8 + 3x3 (cykly) + 2 hrany navíc jako "oddělovače" aby se zajistilo, že budou hranově disjunktní?