Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, mám tu asi nejméně oblíbený topic. Byl bych velmi vděčný kdyby mi někdo zkontroloval průběh funkce. Není potřeba kontrolovat jednotlivé titěrné číselné hodnoty, ale spíš jen jestli to všechno tak nějak zhruba sedí s grafem a není tam nějaká faktická bota. Děkuji :)
Zdravím,
na obrázku je bohužel useknuto zadání funkce, můžeš, prosím, doplnit. K poslednímu příspěvku ↑ 6:, zaokrouhlené hodnoty bys neměl v zápisu používat (zaokrouhlený výpočet můžeš mít jako pomůcku pro orientační zakreslení bodů na grafu, ale ne v zápis) - v jakém tvaru vyšel obor hodnot bez zaokrouhlení? Děkuji.
↑ jeame:
obor hodnot vychází s hodnotami zaokrouhlnýmmi na jedno desetinné místo 
↑ jelena:: vzhledem k první i druhé derivaci fce, které nemají "hezké" nulové body, jejichž hodnotu musíme hledat buď pomocí nějakého programu či pomocí některé numerické metody, je asi možné udat i zaokrouhlenou hodnotu, ke které případně připíšeme, s jakou chybou jsme kořen aproximovali. Setkal jsem se právě s takovým zadáním, že výsledky je možné zaokrouhlit na dvě desetinná místa. To by ale mohl potvrdit či vyvrátit ↑ jeame:
Zdravím,
↑ jeame: děkuji, nakonec kdybych prošla po celém scanu, tak funkce je např. v zápisu derivací.
↑ Al1: nemohu souhlasit. Obor hodnot (i jiné obory) nemusíme nutně zapisovat ve formě intervalů - může zapsat jako nerovnici, slovně popisem apod.
Konkrétně v tomto případě nulové body první a druhé derivace nejsou tak strašné - po substituci
v čitateli je polynom 3. stupně a ten se v nejhorším zdolá Cardano vzorci (jmenovatel je kladný až na 0, která je již z def. oboru). Ale je pravda, že "pěkná funkce" jsou spíš ve školních úlohách.
Ale celkově - jak píše ruská Wikipedie, vyšetření průběhu funkce je zastaralá metoda :-), která se nahrazuje využitím techniky atd. Přesně neřeknu, zda kolega jen využívá některý program a účelem je spíš ovládání toho programu, nebo má mít i vlastní podíl, který se zaměřuje na posuzování vlastností funkcí dle definice + dopočet pomocí programu. Z tohoto pohledu mně v uvedeném scanu pravě chybí podstatné body - z čeho plynou jednotlivé výsledky. Co je potom účelem takové práce?
Potom u dopočtu samozřejmě muže být komentář, že přibližnou číselnou hodnotu pro přesnější sestrojení grafu jsme počítali numericky nebo strojově. A také je možné, že kontrola proběhne vložením do některého formuláře, ve kterém je nastaven rozsah zadání výsledků tak, aby kontrola proběhla.
Ale ani tak - neměli bychom namlouvat, že zápis do přibližných intervalů je správná cesta. Bohužel - narušovalo by to definici např. již zmíněného oboru hodnot. To je takový můj zcela neodborný pohled.
↑ Al1:
děkuji a děkuji za zaslání, potom to má kolega ↑ jeame: napsat hned na úvod, že je přímo vyžadováno, ať zde nemusím lámat kopí za čistotu definic :-)
Ovšem i tak - v práci nevidím zápis jediného předpokladu pro vyšetření jednotlivých podmínek, jen holé výsledky. Nácvik zápisů vzorců do WORDu však práce zcela splňuje :-) Kolegovi přeji zdárné odevzdání.
Poznamky
Ak sa pouziju priblizne hodnoty, to treba jasne napisat.
Ako napr. v casti inflexne body, treba napisat, ze kde o zaokruhlenu hodnotu ( s presnostou.....) cf. http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=87994
A podobne v tom istom duchu je dobre vyjadrit z podobnou presnostou aj ine ciselne udaje...
V kazdom pripade je treba povedat pravdu ...
co sa tyka presnosti udajov a aj pouzitich teoretickych nastrojov.
( v predoslom vlakne tykajucom sa tejto funkcie som uz popisal nejake body v tomto duchu)

↑ vanok: ↑ jelena: ↑ Al1:
Ano, rozhodně si beru ponaučení pro příště. Velmi se omlouvám všem za vzniklé nejasnosti. Měli jsme použít výpočetní nástroje, a proto jsou ty fce škaredé. A s tím zaokrouhlováním, to se vyjasnilo až poté, co jsem se vyučujícího zeptal. Zaokrouhlovat můžeme.
Snad tu na mě nezanevřete na fóru. Děkuji :))
Zdravím,
kolega Al1 mi upřesnil, jak bylo mohlo být míněno zadání a podmínky zpracování výsledků - s využitím techniky s požadavkem na uvádění výsledku - viz také kolega ↑ jeame:. V takovém případě beru, že úloha sleduji i něco jiného, než jen aplikace poznatků ohledně vlastností funkce. Jen to nebylo z úvodního příspěvku a z další diskuse do upřesnění zřejmé.
Edit: ještě k zápisu intervalů, přece jen bych napsala např. obor hodnot pro pravou větev funkce (jelikož je lichá jako "
, pro zakreslení grafu jsme vypočetli přibližnou hodnotu
..."
↑ jeame: ještě 2 poznámky:
a) nástroje-nenástroje, ale doporučovala bych uvádět u každého výpočtu "teoretický předpoklad", který byl použit k nalezení konkrétní číselné hodnoty (ale je možné, že přílohou máš zadání "pokynů" do stroje, ze kterých je to zřejmé),
b) tato funkce není škaredá - to, že nemá pěkné číselné hodnoty, ji nijak zvlášť neublíží - uvaž, že jde o podíl 2 "pěkných" funkcí, u kterých průběhy velmi snadno stanovíš a můžeš hodně vlastností prodiskutovat jen zkoumáním tohoto podílu (k tomuto +, že funkce je lichá), zkus to - je to i celkem zábavné :-)
"Škaredé" funkce si vymýšlejí kolegové v Zajímavých úlohách - a čím je škaredější, o to je u nich je považována hezčí.
Snad tu na mě nezanevřete na fóru.
Samostatnou snahu máš, příspěvky píšeš přehledně, pozdravy nechybí - zatím jsem žádný důvod pro zanevření nenašla :-) Přeji zdar.