Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2015 20:01

Bukaj2
Zelenáč
Škola: VŠB TUO
Pozice: Student
Reputace:   

Projekt č.7 2015/16

Dobrý večer.
Poněkud si lámu hlavu s kombinatorickými úlohami.
U úlohy 7.1. jsem zaváhal nad možností variant barev hracích kostek. Pro šest náhodných hodnot z šesti čísel na hracích kostkách použiji V*(6,6), a totéž bych udělal i s barvami, takže V*(3,6) avšak začal jsme si pohrávat s myšlenou, že když jsou kostky v jedné barvě po dvojicích, že bych mohl použít P*(2,2,2). ?? (Následný průnik mi jasný. :) )
U úlohy 7.2. nejsem schopný, pravděpodobně mám mezery v češtině, prolouskat zadaní.
"Dvěma hráčům (Albert a Bohumil) rozdáme ze standartního balíčku 52 karet po 5 kartách. Určete zda jsou jevy A a B závislé? Jev A – hráč Albert dostal tři královny a dvě desítky. Jev B – hráč Bohumil dostal krále, královnu, kluka, desítku a devítku v srdcích."
Co všechno má být v srdcích?  Všechny karty co dostal Bohumil? Devítka a desítka? Nebo jen Devítka?
Děkuji za radu. :)

#2 08. 12. 2015 02:21

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Projekt č.7 2015/16

Bohužel jsem četl dotaz až po termínu odevzdání.
K úloze 7.2. V srdcích je celá pětice.
K úloze 7.1. Využít vztah V*(3,6) neodpovídá realitě. barvy kostek nevybíráme, ty jsou dané. Jen jejich pořadí můžeme ovlivnit, proto P*(2,2,2) je správně. Samozřejmě s patřičným zdůvodněním.
Poznámce o průniku asi rozumím, ale v projektu je doufám okomentováno lépe :)

#3 08. 12. 2015 19:11

Bukaj2
Zelenáč
Škola: VŠB TUO
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Projekt č.7 2015/16

↑ petrkovar:
v tom případě jsem úlohu 7.1 vyhodnotil špatně. :( Doufám, že alespoň grafy budu mít správně. :)

Zápatí