Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer.
Poněkud si lámu hlavu s kombinatorickými úlohami.
U úlohy 7.1. jsem zaváhal nad možností variant barev hracích kostek. Pro šest náhodných hodnot z šesti čísel na hracích kostkách použiji V*(6,6), a totéž bych udělal i s barvami, takže V*(3,6) avšak začal jsme si pohrávat s myšlenou, že když jsou kostky v jedné barvě po dvojicích, že bych mohl použít P*(2,2,2). ?? (Následný průnik mi jasný. :) )
U úlohy 7.2. nejsem schopný, pravděpodobně mám mezery v češtině, prolouskat zadaní.
"Dvěma hráčům (Albert a Bohumil) rozdáme ze standartního balíčku 52 karet po 5 kartách. Určete zda jsou jevy A a B závislé? Jev A – hráč Albert dostal tři královny a dvě desítky. Jev B – hráč Bohumil dostal krále, královnu, kluka, desítku a devítku v srdcích."
Co všechno má být v srdcích? Všechny karty co dostal Bohumil? Devítka a desítka? Nebo jen Devítka?
Děkuji za radu. :)
Bohužel jsem četl dotaz až po termínu odevzdání.
K úloze 7.2. V srdcích je celá pětice.
K úloze 7.1. Využít vztah V*(3,6) neodpovídá realitě. barvy kostek nevybíráme, ty jsou dané. Jen jejich pořadí můžeme ovlivnit, proto P*(2,2,2) je správně. Samozřejmě s patřičným zdůvodněním.
Poznámce o průniku asi rozumím, ale v projektu je doufám okomentováno lépe :)
↑ petrkovar:
v tom případě jsem úlohu 7.1 vyhodnotil špatně. :( Doufám, že alespoň grafy budu mít správně. :)