Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Při výuce primy na gymnáziu podle učebnice od H-mat (Hejného metoda viz http://www.h-mat.cz/) jsem narazila na příklady typu:
Příklad 1
Příklad 2
Tyto i jiné príklady na dláždění žáky bavily. Jak se vám líbí? Jakou metodu byste uplatnili při řešení?
↑ Andrejka3:
Ahoj, často se to řeší vhodným obarvením polí šachovnice - např. v příkladě 1 nalezneme-li takové obarvení, že každá 3-parketa pokryje čtverce všech tří barev, tak ta barva, která má o 1 větší zastoupení než ostatní dvě je potenciální pole pro 1-parketu.
↑ check_drummer:
Díky, a podobný postup by šel provést i u druhého příkladu?
Ahoj ↑ Andrejka3:,
Podobna aktivita
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pentomino.
↑ Andrejka3:
Ahoj, zkusil bych klasické obarvení šachovnice - pak 4-parketa bude pokryta 2ma černými a 2ma bílými poli.
↑ check_drummer:
Díky, no tak to je výborné.
Ale třeba tady s touhle parketou jsem nahraná, ne? To už je asi třeba zkoušet, že?
↑ Andrejka3:
Ahoj, no ono i u těch předchozích je to potřeba zkoušet, protože jsou to podmínku nutné, ale nemusí být postačující.
To, že nás nenapadá žáné obarvení, neznamená, že neexistuje. :-) Např. 1-parketu nelze místit na pole 2,2 - pak jsou pozice ostatních 3-parket v podšachovnicích 2x2, 2x3,2x3 vynuceny a zbylou 3x3 pokrýt nelze...
↑ check_drummer:
Takovým způsobem jsem taky hledala řešení. Nebo dokazovala, že neexistuje. Jen mě zajímalo, jestli ještě nejde nějak hezky dostat zas nutné podmínky existence řešení, podobně jako předtím.
↑ Andrejka3:
Ahoj. Napadlo mě toto: Označme jako A množinu pěti polí: [3,3] (tj. střed šachovnice) a pole [1,3] a 3 další pole, které z něj získáme rotací kolem středu o úhly, které jsou násobky 90 stupňů.
Potom nelze jednou 3-parketou pokrýt dvě pole z A - a tedy na pokrytí polí z A je potřeba (právě) 5 3-parket. Ovšem žádnou z těchto 3-parket nepokryjeme rohy šachovnice - k tomu bychom potřebovali tedy další 4 3-parkety (na každý roh jednu). Ale to je dohromady už 5+4=9 3-parket a my máme k dispozici jen 8. A to tedy znamená, že 1-parketa se musí nacházet na nějakém poli z A (pokud tedy vůbec nějaké přípustné pokrytí existuje).
Uvedenou úvahu je možné zobecnit, takže by bylo možné ji použít i na další pokrytí.
↑ check_drummer:
Ahoj,
Ta úvaha se mi líbí, ale až do chvíle, kdy píšeš:
A to tedy znamená, že 1-parketa se musí nacházet na nějakém poli z A (pokud tedy vůbec nějaké přípustné pokrytí existuje).
Protože tam tu nutnost nevidím - ono existuje dláždění, kdy 1-parketa je v rohu, tedy mimo A:
Zamyslím se nad tím.
edit: Aha, stačí mít A těch devět polí, co jsi psal :)
Ještě mi přijde zajímavé (aspoň z didaktického pohledu): dlaždice mívají někdy rub a líc a tedy by nemusely být povoleny nepřímé shodnosti. Což má důsledky pro druhý příklad z prvního příspěvku.
↑ Andrejka3:
Je to tak - moje úvaha byla špatná - ale stačí volit jako A pole [i,j] pro i,j lichá.