Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2015 14:24

mtmartin
Zelenáč
Škola: eko
Pozice: student
Reputace:   

Náhodné vygenerovanie databázy

Dobrý deň, moja otázka síce nesúvisí priamo s programovaním, ale je najbližšia k tejto téme. Chcel by som vás požiadať o pomoc, resp. o radu, či existuje v Exceli nejaká možnosť náhodného vygenerovania databázy s vopred určeným počtom riadkom. Uvediem konkrétny príklad. Mám databázu, kde je 50 tis. riadkov a 15 stĺpcov a ja by som potreboval, aby sa mi z tejto databázy náhodne vygenerovalo napríklad iba 25 tis. riadkov (teda z väčšej databázy mi spraví menšiu). Urobí sa mi akýsi výberový súbor z toho pôvodného súboru. Podmienka je, aby to bolo náhodné.

Je to možné? Alebo je to možné "niekde inde" ako v exceli?

Ďakujem za každú radu.

#2 27. 12. 2015 22:54

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Náhodné vygenerovanie databázy

↑ mtmartin:
Ahoj, Oracle to umí, tuším příkazem SELECT s podpříkazem SAMPLE.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 28. 12. 2015 21:34

mtmartin
Zelenáč
Škola: eko
Pozice: student
Reputace:   

↑ check_drummer:

Ahoj, ďakujem za reakciu, ale s Oracle som nikdy nenarábal. Nakoniec som to spravil tak, že som si do databázy pridal ešte jeden stĺpec, do neho zadal funkciu RAND() a potom zoradil (buď od najmenšej po najväčšie, alebo opačne) a vybral si prvých 25 tis. riadkov.

#4 29. 12. 2015 14:50

check_drummer
Reputace:   106 

↑ mtmartin:
Akorát je otázka, zda tvoje databáze obsahuje jednu nebo více tabulek. Pokud více a záznamy jsou vázány klíči, pak je nutné vybárat opatrněji - aby nevznikaly klíče bez odkazovaného prvku, apod.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#5 02. 01. 2016 21:37

jahy
Zelenáč
Reputace:   

co se tyce typu DB, je to jedno. Staci naimportovat data do treba MySQL DB a pak napsat script v treba  PHP, v kterem uz zadate konkretni podminky co a jak se ma delat a vybirat. Pouzivam to celkem bezne...

Zápatí