Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, moja otázka síce nesúvisí priamo s programovaním, ale je najbližšia k tejto téme. Chcel by som vás požiadať o pomoc, resp. o radu, či existuje v Exceli nejaká možnosť náhodného vygenerovania databázy s vopred určeným počtom riadkom. Uvediem konkrétny príklad. Mám databázu, kde je 50 tis. riadkov a 15 stĺpcov a ja by som potreboval, aby sa mi z tejto databázy náhodne vygenerovalo napríklad iba 25 tis. riadkov (teda z väčšej databázy mi spraví menšiu). Urobí sa mi akýsi výberový súbor z toho pôvodného súboru. Podmienka je, aby to bolo náhodné.
Je to možné? Alebo je to možné "niekde inde" ako v exceli?
Ďakujem za každú radu.
↑ mtmartin:
Ahoj, Oracle to umí, tuším příkazem SELECT s podpříkazem SAMPLE.
↑ check_drummer:
Ahoj, ďakujem za reakciu, ale s Oracle som nikdy nenarábal. Nakoniec som to spravil tak, že som si do databázy pridal ešte jeden stĺpec, do neho zadal funkciu RAND() a potom zoradil (buď od najmenšej po najväčšie, alebo opačne) a vybral si prvých 25 tis. riadkov.
↑ mtmartin:
Akorát je otázka, zda tvoje databáze obsahuje jednu nebo více tabulek. Pokud více a záznamy jsou vázány klíči, pak je nutné vybárat opatrněji - aby nevznikaly klíče bez odkazovaného prvku, apod.