Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím prosím o pomoc jak dořešit tuto ulohu. už jsem spočítal dimenzi Ker, Im, obraz jádra Ker, akorát nevím jak dopočítat obraz jadra.
Moje dosavadní výpočty:
Tady se snažím spočítat bázi obrazu a jsem v tomto tvaru:
A já se ptám co teď dál ? je už tohle ta Báze obrazu ? Jaký by měla mít tvar ? A jak spočtu dimenzi baze obrazu ? Prosím ?
Ahoj, prvky báze musí být lineárně nezávislé, takže ověř Gaussovou eliminací nezávislost prvků obrazu, které Ti vyšly. Matice bude mít hodnost 2, lineárně nezávislé prvky báze jsou 2 (např. [0,1] a [1,0]) a dimenze je tedy 2.
↑ nanny1:
Dobře, takže si musím udělat takovouhle matici složenou z těch prvků báze obrazu: 
Ty "vektory" nebo prostě ty řádky co se mi vyškrtly ty byly linearně závisle ? Takže mně tam zůstali 2 linearně nezavisle řadky ktere tvoří tu bazi ? a Jak přijdu na ty linearně nezávisle prvky, ja ksji psal např. to [0,1] a [1,0] ? A z čeho plyne, že je dimenze obrazu
2 ? Z počtu těch linearně nezavislych prvku, ktere tvoří tu bazi ?
Jo, eliminace je dobře, jenom je zbytečné psát tam tu pravou stranu. Prvky, které Ti zůstaly, taky tvoří bázi - jsou lineárně nezávislé. Nejjednodušší báze je [1,0] a [0,1], je to vidět např. už ze získaných vektorů [2,0] a [0,-1]. Dimenze prostoru je počet prvků báze. Už jenom tím, že se jedná o
je jasné, že dimenze bude maximálně 2.
↑ nanny1:
Všechno je mi jasné, až na to, že já prostě tu nejjednoduší bázi([1,0] a [0,1] ) nevidím z těch získaných vektorů. Mohl bys mě detailnějí popsat jak na to ? Nebo jak to poznat z té eliminace
[2,0]=2.[1,0], [0,-1]=-1.[0,1] ;)
Ale úkolem je najít aspoň jednu bázi, takže pokud napíšeš [2,0], [0,-1] nebo [1,-1], [0,-1], tak je to samozřejmě taky v pořádku, protože jsou to prvky našeho prostoru a jsou lineárně nezávislé, takže bázi tvoří. :)
Stránky: 1