Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak jsem tu zas,
tentokrát s parciálním rozkladem integrálu
potřeboval bych asi ukázat, jak vypočíst ty konstanty Ax, B, Cx - učili jsme se to jenom pro zlomek typu 1/něco, jenomže já mám v čitateli x^2. "Kreativně" jsem se to snažil rozdělit alespoň na ten x*x, protože vím, že existuje nějaký "Ax", či "Cx" (o "Ax^2" jsem nic ani neslyšel), ale dál nevím co s tím...
Helejte díky, ale neučí se náhodou, že se v integrálu nesmí tyto úpravy provádět? Jako vyšlo vám to dobře, ale mě právě nenapadlo to krátit, protože jsem myslel, že se to v integrálu obecně nesmí (aby třeba nevznikl nějaký jiný) - jasně si pamatuji z výkladu, jak přednášející říká(tedy v nějakém jiném příkladu), že kdo by si myslel, že se provede krácení, nebyl by první, ani poslední, co by to měl špatně... Jo a jak se tam objevil ten mínus před 1/(x^2+1)?

Jak se objevil m9nus? Uprav si zpět na zlomek se společným jmenovatelem a uvidíš. Vždyť je to vlastně z toho odvození vidě. Prostě se šikovně přičte a zase odečte jednička.
Krácení? A proč ne? Když se integrand (to je ta funkce, která se integruje) rovná nějakému jinému integrandu, na celém integračním oboru, tak se pak rovná i integrál z původního a toho jiného integrandu, ne? Jestli nový integrand vznikl legálním krácením, to nevadí.