Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2016 19:50

Oldulka
Škola: PedF MU
Pozice: student
Reputace:   

Transformace

Prosím o vyřešení:

V rovině jsou dány transformace:

f1 (x,y) = (y-3; x+3)
f2 (x,y) = (-y-1; -x-1)

Dokažte, že složená tranformace f = f2 $^\circ $f1 je shodnost a určete její samodružné body a směry.
Určete druh a určující prvky transofrmace f = f2$^\circ $f1.

Mockrát děkuji za jakoukoliv radu.

#2 03. 01. 2016 20:18

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: Transformace

Spočítal bych předpis pro to složení, to znamená do vzorce pro f2 dosadit výstup f1 (pozor, složená zobrazení se skládají zprava), přičemž obecně x resp. y znečí první resp. druhou složku vstupu. Takže f2 o f1 bude mít v první složce -y-1, kde za y dosadím druhou složku výstupu f1, tj. dosadím tam x+3. Podobně pro druhou složku.

Zkusil jsem si to a vyšla mi středová souměrnost složená s posunutím. To jsem tak nějak poznal z vyšedřího vzorce a ze zkušenosti. Takže určujícími prvky bych chápal v tomto případě střed souměrnosti a směr posunutí. Nejsem si teď zcela jist, co jiného by se tím mohlo myslet. Šlo-li by o souměrnost osovou (zrcadlení), asi bych za určující prvek považoval osu té souměrnosti.

Samodružný bod je takový, který se zobrazí sám na sebe. Tedy hledal bych x, y tak, aby (f2 o f1)(x,y) = (x,y).

Samodružný směr, tím bych chápal vektor, který se zobrazí na nějaký svůj tipoval bych nenulový násobek. Tedy hledám x, y tak, aby existovalo nenulové c tak, že (f2 o f1)(x,y) = c*(x,y). To je vlastně hledání vlastních vektorů x, y a příslušných vlastních čísel c zobrazení f2 o f1.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí