Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2016 10:13

Oldulka
Škola: PedF MU
Pozice: student
Reputace:   

Vektorový součin

Prosím o radu:

Dokažte, že vektorový součin je kolmý ke každému z daných vektorů. Potřebuji OBECNÝ důkaz.

Stačí když mi alespoň doporučíte nějaký odkaz, žádný jsem nenašla.

Moc děkuji!

#2 07. 01. 2016 10:30

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Vektorový součin

Ak je definicia $\vec{a}\times \vec{b}=(a_2b_3-a_3b_2,\dots)$ (zlozky vektorov 1,2,3) so skalarnym sucinom $\vec{a}\cdot\vec{b}=a_1b_1+a_2b_2+a_3b_3$, potom sa to da tenzorovo pisat ($\varepsilon$ je Levi-Civitov symbol, len pre pohodlnejsi sposob zapisu bez vypisovania zloziek)

$(\vec{a}\times\vec{b})_k=\varepsilon_{ijk}a_ib_j$
$\vec{a}\cdot\vec{b}=a_ib_i$
$\vec{a}\cdot(\vec{a}\times\vec{b})=a_k\varepsilon_{ijk}a_ib_j=(a_ia_k\varepsilon_{ijk})b_j$

kde vyraz v zatvorke je 0, lebo pri prehodeni indexov $i,k$ sa zmeni jeho znamienko, ale nemoze zmenit jeho hodnota. Podobne pre skalarny sucin s $\vec{b}$. A nulovost skalarneho sucinu = kolmost.

#3 07. 01. 2016 10:34

Oldulka
Reputace:   

Děkuji, ale potřebovala bych právě toto dokázat, toto je spíše definice než důkaz.

#4 07. 01. 2016 11:19

misaH

↑ Oldulka:

Mýliš sa.

#5 07. 01. 2016 11:52

Oldulka
Reputace:   

↑ misaH:ok, děkuji. Můžete mi to prosím vypsat a nepoužívat ten Levi-Civituv symbol? Moc tomu zápisu nerozumím.. děkuji mockrát..

#6 08. 01. 2016 12:50

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

↑ Oldulka:

Tak sa to nauc, je to velmi uzitocne. Vypisovat 18 clenov sa nikomu, vratane mna, nechce; navyse by som v tom asi spravil par chyb, co sa pri takomto symbolickom zapise nestane.

#7 08. 01. 2016 14:47 — Editoval Rumburak (09. 01. 2016 11:31)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Oldulka:

Ahoj.

Vektorový součin $\vec{a}\times \vec{b}$ vektorů $\vec{a}= (a_1, a_2, a_3),  \vec{b}= (b_1, b_2, b_3)$ se dá formálně vyjádřit
determinantem

$\left|\begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$ ,

kde $\vec{i} = (1, 0, 0),  \vec{j} = (0, 1, 0),  \vec{k} = (0, 0, 1)$ , takže jeho rozvinutím podle 1. řádku bude

(1)        $\vec{a}\times \vec{b} = \left|\begin{array}{cc}a_2&a_3\\b_2&b_3\end{array}\right| \vec{i} + \left|\begin{array}{cc}a_3&a_1\\b_3&b_1\end{array}\right| \vec{j} + \left|\begin{array}{cc}a_1&a_2\\b_1&b_2\end{array}\right| \vec{k}$ .

(Zřejmě též $\vec{a}\times \vec{b} = -\vec{b}\times \vec{a}$. )  Dále

(2)        $\vec{a} = a_1\vec{i} + a_2\vec{j} + a_2\vec{k}$ .

Nyní do výrazu $\vec{a}\cdot(\vec{a}\times \vec{b})$ dosadíme z (1) a (2) a provedme roznásobení.
Co platí o skalárních součinech $\vec{i}\cdot\vec{i},   \vec{i}\cdot\vec{j}$ atd. ?

#8 08. 01. 2016 14:52

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

↑ Rumburak:
Ta i, j, k se šipkami uvnitř matice obklopené svislými závorkami, to je celkem matoucí, ne? i, j, k jsou vektory s třemi složkami, po jejich přidání k dvěma vektorům do matice by vznikla nějaká obdélníková matice, ale determinant je definován jen pro čtvercové matice.

Já bych vyšel z definice vektorového součinu po složkách, tj. a x b = (a2b3 - a3b2,...,...), a ověřil bych, že a x b je kolmý jak na a, tak na b, tj udělal bych skalární součin a x b s a a zjistil, že je roven nule, podobně pro b.

Vektorový součin se dá i pomocí této podmínky kolmosti ke všem vstupním vektorům definovat, to jen tak na okraj.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#9 08. 01. 2016 15:15 — Editoval Rumburak (08. 01. 2016 16:12)

Rumburak

↑ Sergejevicz:
Jestli to je matoucí, nevím, ale nevymyslel jsem to já.
I zde bereme determinant ze čtvercové matice, jejíž řádky ovšem nejsou téhož druhu, nicméně požadované
algebraické operace s prvky této matice definovány jsou.
Definovat vektorový součin vzorcem a x b = (a2b3 - a3b2,...,...) sice lze, ale pro mne by to už bylo poněkud náročné
na zapamatování, vzorec s determinantem mi vyhovuje v tomto smyslu lépe. Samozřejmě záleží na osobním
vkusu.

#10 08. 01. 2016 16:36

Oldulka
Reputace:   

↑ Rumburak:dekuji mockrat!! :)

#11 08. 01. 2016 16:50 — Editoval Sergejevicz (08. 01. 2016 16:56)

Sergejevicz
Web

Tak pokud výraz $\left|\begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$ bereme symbolicky, jako mnemotechnickou pomůcku, a ne "do slova a do písmene", tak pak by to šlo, ale čekal bych to zdůrazněné, že to je ta pomůcka. Já zase neznám tento způsob, naučil jsem se hned od začátku pamatovat si indexy a znaménka, protože to je ten způsob "do slova a do písmene" - vše tam má doslovný smysl a ne jen symbolický.

Matoucím jsem měl na mysli právě to, že v té matici je první řádek řádkem vektorů a ne čísel, jako je tomu u řádků ostatních.

EDIT: Opraveny nějaké překlepy.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress

#12 08. 01. 2016 22:34 — Editoval Eratosthenes (08. 01. 2016 22:35)

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Sergejevicz:

zápis

$\left|\begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$

matoucí v žádném případě není a formálně je zcela v pořádku. Je to determinant matice

$\left( \begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right)$

a matice je zobrazení {1..m}x{1..n} -> X, kde usp. dvojice určují pozici prvku v matici a X je libovolná neprázdná množina. Nikde není řečeno, že její prvky musejí být "stejného druhu". Takže může klidně být

$
X=\mathbb{R} \cup vekt\ prostor \cup \{*;@;dvere\ do\ sklepa\}
$ 

Nic ti tedz nebrání ten determinant brát "do slova a do písmene".

Budoucnost patří aluminiu.

#13 08. 01. 2016 22:50

Sergejevicz
Web

↑ Eratosthenes:
O determinantu obdélníkové matice, ještě navíc s prvky ne z téže množiny, natož pak z téhož tělesa nebo okruhu, slyším poprvé :-).

#14 09. 01. 2016 11:06 — Editoval Rumburak (09. 01. 2016 11:08)

Rumburak

↑ Oldulka:

Ještě doplním jednu vychytávku, která mne napadla dodatečně.

Z (1) plyne

$\vec{a}\times \vec{b} =\( \left|\begin{array}{cc}a_2&a_3\\b_2&b_3\end{array}\right| ,  \left|\begin{array}{cc}a_3&a_1\\b_3&b_1\end{array}\right|,  \left|\begin{array}{cc}a_1&a_2\\b_1&b_2\end{array}\right|\)$ ,

Dále  $\vec{a} = (a_1,  a_2,  a_3)$ ,  proto

$\vec{a}\cdot (\vec{a}\times \vec{b}) = a_1 \left|\begin{array}{cc}a_2&a_3\\b_2&b_3\end{array}\right| + a_2 \left|\begin{array}{cc}a_3&a_1\\b_3&b_1\end{array}\right|+a_3 \left|\begin{array}{cc}a_1&a_2\\b_1&b_2\end{array}\right|$ ,

kde pravá strana je rovna determinantu

$D = \left|\begin{array}{ccc} a_1&a_2&a_3\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$ ,

jak se přesvědčíme jeho rozvojem podle prvního řádku. V tomto determinatu se první řádek rovná druhému,
proto $D = 0$.

#15 09. 01. 2016 17:40 — Editoval Eratosthenes (09. 01. 2016 17:42)

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Sergejevicz:

>> O determinantu obdélníkové matice...slyším poprvé

Já jsem o takovém determinantu slyšel od studentů už mockrát. Ale matice

$\left( \begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right)$

je určitě čtvercová. Determinant je součet součinů, pokud součiny existují a pokud je lze sečíst. Takže třeba

$\left|\begin{array}{ccc} \vec{i}&c_2&c_3\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$

neeexistuje, protože nesečteš číslo a vektor. Ale proti

$\left| \begin{array}{ccc} \vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\a_1&a_2&a_3\\b_1&b_2&b_3\end{array}\right|$

nelze nic mít.

Budoucnost patří aluminiu.

Zápatí