Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ak je definicia
(zlozky vektorov 1,2,3) so skalarnym sucinom
, potom sa to da tenzorovo pisat (
je Levi-Civitov symbol, len pre pohodlnejsi sposob zapisu bez vypisovania zloziek)

kde vyraz v zatvorke je 0, lebo pri prehodeni indexov
sa zmeni jeho znamienko, ale nemoze zmenit jeho hodnota. Podobne pre skalarny sucin s
. A nulovost skalarneho sucinu = kolmost.
↑ Oldulka:
Tak sa to nauc, je to velmi uzitocne. Vypisovat 18 clenov sa nikomu, vratane mna, nechce; navyse by som v tom asi spravil par chyb, co sa pri takomto symbolickom zapise nestane.
↑ Oldulka:
Ahoj.
Vektorový součin
vektorů
se dá formálně vyjádřit
determinantem
,
kde
, takže jeho rozvinutím podle 1. řádku bude
(1)
.
(Zřejmě též
. ) Dále
(2)
.
Nyní do výrazu
dosadíme z (1) a (2) a provedme roznásobení.
Co platí o skalárních součinech
atd. ?

↑ Rumburak:
Ta i, j, k se šipkami uvnitř matice obklopené svislými závorkami, to je celkem matoucí, ne? i, j, k jsou vektory s třemi složkami, po jejich přidání k dvěma vektorům do matice by vznikla nějaká obdélníková matice, ale determinant je definován jen pro čtvercové matice.
Já bych vyšel z definice vektorového součinu po složkách, tj. a x b = (a2b3 - a3b2,...,...), a ověřil bych, že a x b je kolmý jak na a, tak na b, tj udělal bych skalární součin a x b s a a zjistil, že je roven nule, podobně pro b.
Vektorový součin se dá i pomocí této podmínky kolmosti ke všem vstupním vektorům definovat, to jen tak na okraj.
↑ Sergejevicz:
Jestli to je matoucí, nevím, ale nevymyslel jsem to já.
I zde bereme determinant ze čtvercové matice, jejíž řádky ovšem nejsou téhož druhu, nicméně požadované
algebraické operace s prvky této matice definovány jsou.
Definovat vektorový součin vzorcem a x b = (a2b3 - a3b2,...,...) sice lze, ale pro mne by to už bylo poněkud náročné
na zapamatování, vzorec s determinantem mi vyhovuje v tomto smyslu lépe. Samozřejmě záleží na osobním
vkusu.

Tak pokud výraz
bereme symbolicky, jako mnemotechnickou pomůcku, a ne "do slova a do písmene", tak pak by to šlo, ale čekal bych to zdůrazněné, že to je ta pomůcka. Já zase neznám tento způsob, naučil jsem se hned od začátku pamatovat si indexy a znaménka, protože to je ten způsob "do slova a do písmene" - vše tam má doslovný smysl a ne jen symbolický.
Matoucím jsem měl na mysli právě to, že v té matici je první řádek řádkem vektorů a ne čísel, jako je tomu u řádků ostatních.
EDIT: Opraveny nějaké překlepy.
↑ Sergejevicz:
zápis 
matoucí v žádném případě není a formálně je zcela v pořádku. Je to determinant matice
a matice je zobrazení {1..m}x{1..n} -> X, kde usp. dvojice určují pozici prvku v matici a X je libovolná neprázdná množina. Nikde není řečeno, že její prvky musejí být "stejného druhu". Takže může klidně být
Nic ti tedz nebrání ten determinant brát "do slova a do písmene".

↑ Eratosthenes:
O determinantu obdélníkové matice, ještě navíc s prvky ne z téže množiny, natož pak z téhož tělesa nebo okruhu, slyším poprvé :-).
↑ Oldulka:
Ještě doplním jednu vychytávku, která mne napadla dodatečně.
Z (1) plyne
,
Dále
, proto
,
kde pravá strana je rovna determinantu
,
jak se přesvědčíme jeho rozvojem podle prvního řádku. V tomto determinatu se první řádek rovná druhému,
proto
.
↑ Sergejevicz:
>> O determinantu obdélníkové matice...slyším poprvé
Já jsem o takovém determinantu slyšel od studentů už mockrát. Ale matice
je určitě čtvercová. Determinant je součet součinů, pokud součiny existují a pokud je lze sečíst. Takže třeba
neeexistuje, protože nesečteš číslo a vektor. Ale proti
nelze nic mít.