Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2016 23:45

Contemplator
Reputace:   

moment zotrvačnosti

Dobrý deň/večer , prosím vás mohol by mi niekto vysvetliť a ukázať ako vypočítať takýto príklad- nejaký ten postup, vôbec neruším. Tento moment je pre mňa dosť ťažký na pochopenie už vo všeobecnosti.

Vypočítaj moment zotrvačnosti nehomogénnej tyče  s dĺžkovou hustotou $\lambda =\alpha x^{2} $ vzhladom na  počiatok.

ďakujem.

#2 09. 01. 2016 10:29

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: moment zotrvačnosti

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 09. 01. 2016 11:05 — Editoval Contemplator (09. 01. 2016 11:07)

Contemplator
Reputace:   

↑ zdenek1: Keďže je nehomogénna, tak všade nemá rovnakú hustotu -a preto je daná tamtou rovnicou, áno? (čo je to tam vlastne tá $\lambda$$\alpha $? ) A tá dĺžková  hustota môže byť daná aj inou rovnicou, alebo toto je nejaký fixný predpis? A to ,,vzhľadom na počiatok´´ tam je preto že, ten moment je vždy dáný vzhľadom na bod?

#4 09. 01. 2016 11:12

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Contemplator:
$\lambda$ je délková hustota - sám to uvádíš - a může být určena různými rovnicemi
$\alpha$ je prostě nějaké číslo

ano, moment setrvačnosti je vždy k nějaké ose rotace

#5 09. 01. 2016 11:30

Contemplator
Reputace:   

↑ zdenek1: Len k osi rotácie, alebo aj k bodu?(alebo žeby to je tak, že keď k osi rotácie tak už musí byť aj k nejakému bodu). $I=\int_{0}^{L}x^2\text{d}m$ - d tam je preto že to je pre nekonečne veľa kúskov tej tyče? Za 2. = ako viem že tam mám hodiť $\lambda$ a prečo už je tam dx - je to tak, že tú hmotnosť akoby nahradím hustotou cez $\varrho =\frac{m}{V}$

#6 09. 01. 2016 11:48

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Contemplator:
$I=\int r^2\text{d}m$ je vlastně definice a je to jeden celek, z toho nemůžeš jen tak "ubrat" $\text dm$

je to k ose rotace. Ta osa má samozřejmě body, ale důležitá je ta osa

délková hustota je daná vztahem $\lambda=\frac mx$ (takže obdobně jako "objemová" hustota, ale na délku)
je to informace "kolik kilogramů váží jeden metr" např. drátu nebo tyče

to dx je tam z derivace $m=\lambda x \Rightarrow \frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}=\lambda $

#7 09. 01. 2016 13:01 — Editoval Contemplator (09. 01. 2016 13:05)

Contemplator
Reputace:   

↑ zdenek1: "to dx je tam z derivace" - keď zderivujem $ \lambda=\frac mx $ tak by malo byť aj $\lambda$ zderivovaná nie? Prečo to tak nie je?  (potom by som do toho integrálu dával zderivované $\lambda =\alpha x^{2}$ )

#8 09. 01. 2016 13:07

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Contemplator:
Dobře, chtěl jsem to zjednodušit a přehnal jsem to.
Skutečnost je taková, že $\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}$ je definiční vztah a
$\lambda=\frac mx$ je speciální případ pro konstantní hodnoty

#9 09. 01. 2016 14:35

Contemplator
Reputace:   

↑ zdenek1: Nie, nie, ja mám rád zjednodušenia :) Zdá sa mi, že si mi neodpovedal(zrejme sa mi to len zdá)   takže $\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}$ je pre funkcie (a v tomto príklade  $\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}$ je to tak preto, že je hustota je zadaná takto$\lambda =\alpha x^{2} $ ??? ) - snažím sa nejak si to spojiť s integráciou kde treba použiť  substitúciu: napr: $y=cosx$
                                                                                                                   $\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{dx} }=-\sin x$ a z toho dx.   Teda taká záverečná otázka: keď derivujem ($\lambda=\frac mx$) tak sa to dá zapísať takto: $\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d}x }$ ale aj: lamda´=$\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d}x }
$

#10 09. 01. 2016 15:30

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Contemplator:
Tak ješt jednou
$\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}$ je definice
výsledek může být funkce jako ve tvém příkladě, ale i číslo

a ano, $\text{d}m$ z toho vyjadřuješ stejně jako při substituci při integraci

#11 09. 01. 2016 22:54

Contemplator
Reputace:   

↑ zdenek1: Nepochopil som to do hĺbky, pretože, dajme tomu že toto$\lambda =\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} x}$ je definicia, a stále mi vŕta hlavou odkial sa to vzalo, keď - ak by som zderivoval $\lambda=\frac mx$ tak by som mal dostať  lamda´=$\frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d}x } $ pričom viem že :$\lambda=\frac mx$ je konkrétny prípad z definície pre konš.    Každopádne ďakujem za vysvetlenie, aspoň už viem ak to počítať a povrchovo to chápem :)

Zápatí