Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
mám problém se třemi příklady na limitu. Nevím začáteční úpravy. Potřebovala bych trochu poradit s postupem, jak to řešit, jinak si to ráda dopočítám sama. Tak pokud byste někdo věděli jak na to, prosím poraďte. 
v příkladu č. 3 si vůbec nevím rady
v příkladu č. 4. jsem si čitatel upravila na tvar (x-3)² podle vzorce. Nevím jak upravit jmenovatel, aby se mi nějak rozumně zjednodušil...
v příkladu č. 5. jsem si dosadila -1 na místo x. V čitateli mi vyšlo -2, ve jemnovateli mi vyšel zlomek 1/6. Po další úpravě mi vyšlo že limita je rovna = -12. Ale nevím jestli je to správný výsledek.
Budu vděčná, za každou radu.

↑ jitule.jemelkova:
Když je vlastní limita, tak
1) dosadíme a když vyjde číslo, tak je to hledaná limita - př5
2) když dojdeme k nedefinovanému výrazu, tak se nějak musíme zbavit části, která "dělá" problém
V 2 a 4 jsou to výrazy (x-1) a (x-3). Proto se musíš snažit v čitateli i jmenovateli tento výraz vytknout. Buď pomocí rozkladů, nebo třeba vydělením mnohočlenu mnohočlenem a zkrátit

Stále teda moc nevím ten příklad 2 a 4.
Pokud ve 4 si jmenovatel rozdělím na vzorec (9-x²)(9+x²) tak mi tam zavazí opačné znaménko abych mohla zkrátit.
A v příkladu č. 2 mi taky nejde nic vytknout.. Zkoušela jsem to i dělením mnohočlenu. Ale asi tam někde vždy udělám chybu, tak mi to nikdy nevyjde.
Můžete mi to prosím rozepsat trochu víc?

↑ jitule.jemelkova:
4) 
2) najdi si chybu při dělení, nebo napiš sem celý tvůj výpočet a chybu najdeme

↑ jitule.jemelkova:
u 2) jen pro ujištění. Protože je limita pro x--->a, pro nás x--->1, tak dělíme čitatel i jmenovatel výrazem (x-a), pro nás (x-1). Zvlášť čitatel i jmenovatel. Pak budeme moci (x-1) krátit a do zbylých mnohočlenů dosadíme číslo 1.

↑ jitule.jemelkova:
Moc se omlouvám, nevšimla jsem si další odpovědi. Dobré, snad by to asi mělo vyjít. :D Díky moc. Jdu to zkusit teda ještě jednou spočítat. :D

↑ Wotton:
Může se škrtnout (x-3) ve jmenovateli s (3-x) v čitateli? Někde by se pak mělo projevit (-1) ne?
↑ jitule.jemelkova:
Zdravím,
ano v pokrácení je chyba, správně má být 
Poznámka: ve zlomku se krátí, neškrtá.

↑ Al1:
Dá se říci, že tohle je již poslední krok a po dosazení x=3 již dostanu konečný výsledek?
Zapeklitý to příklad. :D
Dá se říci, že tohle je již poslední krok a po dosazení x=3 již dostanu konečný výsledek?
Ano

Dobře děkuji moc,
jinak příklad 2, dělila jsem čitatel i jmenovatel (x-1)
Výsledek je na obrázku, ale nějak mi to nepomohlo. Stále je tam nějaký výraz, kterého se musím zbavit..
↑ jitule.jemelkova:
Děl dál. Oba výrazy jsou dělitelné výrazem (x-1)

↑ Al1:
Jo, limita mi vyšla 1/2.. Děkuju moc
Ještě poslední otázka, jde nějak poznat že jsou právě ty dva výrazy dělitelné právě výrazem (x-1)? Já to v tom prostě bez pomoci nepoznám.. :D
↑ jitule.jemelkova:
Stačí dosadit do mnohočlenu číslo 1. A pokud ti vyjde hodnota mnohočlenu 0, pak je 1 jeho nulový bod a výraz je dělitelný výrazem (x-1)

↑ Al1:
Aháá už to chápu! Děkuju moc za radu. :)