Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý podvečer
pokouším se vyřešit jeden projekt z DIM a mám zadanou obecnou otázku. Kolik vrcholů by měl nejmenší graf se 3mi disjukními kostrami?
I když už jsem pokreslil 10 listů nedaří se mi najít takový graf. Mohli by jste mě nasměrovat?
Kolik má mít kostra hran vzhledem k počtu vrcholů n?
Kolik hran se vejde do grafu na n vrcholech?
Mají-li být kostry 3, bude z toho nerovnice. Prozradím, že řešení je ostré, tj. Existuje takový graf s teoreticky minimálním počtem vrcholů.
Děkuji za radu.
Svoji úvahu jsem tedy dle rady
n - počet vrcholů
1) Kostra má n-1 hran vzhledem k počtu vrchulů
2) Do grafu se vejde hran
Vytvořil jsem z toho nerovnice, u které mi vyšlo 1 a n > 6.
U grafu s jedním vrcholem je to zajímavé, tam bude neomezené množství koster ale všechny totožné.
Tudíž nejmenší počet vrcholů pro graf se 3mi disjkuními kostrami je 7.
Hned jsem ho i nakreslil a opravdu jsem je tam našel.
Pro ověření dávám obrázek.
Postupoval jsem správně?
nechal jsem se unést, že jsem našel 3 kostry a udělal jsem z poslední cyklus :)
nerovnici vyřeším znova snad už neudělám chybu
teďka se musím zase věnovat trochu práci
Zatím děkuji.
K tomuto tématu mám ještě jeden úkol a tak bych chtěl zkonzultovat i ten.
Zadání:
Moje úvaha je taková:
Nejmenší stupeň grafu se třemi disjuktnimi kostrami je 3. V nejmenší grafu se který obsahuje 3 disjuktní kostry je nejmenší stupeň vrcholu 4. Pro pokus o nalezení musíme minimální graf rozšít. Při rozšíření na 8 vrcholů se již podaří najít vrchol se stupňem 3.
Dá se to považovat za splnění zadání? Nebo je k tomu třeba dojít jinou cestou? Ak ano můžete mi zase poradit jakou?
↑ Xellos:
aha to je vlastně pravda ... ta nerovnost nemusí být ostrá ... nevím proč dělám takové chyby
Udělal jsem opravu.
Jen se trochu trápím na výsledkem 1. Graf o jednom vrcholu je taky řešení?
Stránky: 1