Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý večer, mám integrál:
po úprave a subst. som sa dostal do tvaru:
kde som to rozložil podla vztahu:
a počítal cez parcialne zlomky až som sa dostal k tomu že mi v jednej z rovníc vyšlo:
a teda nemam ako ziskat hodnoty A, B, C, D ako to treba rozložiť cez tie zlomky, ked nie takto? :)
↑ Contemplator:
Zdravím,
pokud ještě upravím
, pak parciální zlomky mají podobu 

↑ Al1: ahááá, ale ako zistím, keď mám toto
a rozložím to podla
že to tak nemám ďalej rozkladať ako mi to potom nevyšlo, len tým že, sa to ešte dalo dať dokopy ?
A ešte otázka prosím: menovatel
sa integruje na čo? alebo ako ho upravím - na ln ani arctg ani na arcsin to nevedie však?
↑ Contemplator:
Na
bys použil substituci
a máš 
Na vyjádření racionální lomené funkce pomocí parciálních zlomků se podívej sem, je zde vysvětleno, jakou podobu parciální zlomky mají mít.

Ešte k tomu, keď si spravím tú subst. tak, musím nahradiť všetko - teda všetky tie y za t? alebo len tie čo potrebujem a neviem zintegrovať. A takisto by som rád vedel ako sa treba vrátiť k pôvodným premenným - keď prehodím y za t a zintegrujem, tak potom naspäť k y-nu a k x-u, a tie čo ostali len y vrátim naspäť na x ? chápete dúfam aj keď som to napísal celkom idiotsky ....
↑ Contemplator:
Integrand jsi rozložil na parciální zlomky a můžeš využít toho, že integrál součtu je součet integrálů. Tedy substituci užij vždy u jednoho integrálu. Anebo můžeš užít stejnou substituci pro zlomky se jmenovateli
a jinou substituci pro zlomky se jmenovateli 

↑ Al1: ale ten 2. spôsob je zbytočný, teda aspoň v tomto prípade, pretože menovatele :
vedú na známy logaritmus . Ale nemusím teda nahrádzať po subst. každú premennú, môžem iba tú ktorú potrebujem?(za predpokladu že ostatné integrály už viem zintegrovať)
menovatele :
vedú na známy logaritmus
Ano, to je zřejmé, podobně jako ti, kdo mají napočítáno, neřeší substituci pro jmenovatele
, protože "vidí výpočet"
Má rada byla obecnějšího charakteru především v tom, že můžeš využít toho, že integrál součtu je součet integrálů

↑ Al1: Ok, rozumiem, a teda z tej rady vyplýva aj odpoveď na toto?: "Ale nemusím teda nahrádzať po subst. každú premennú, môžem iba tú ktorú potrebujem?(za predpokladu že ostatné integrály už viem zintegrovať)
"

ok, ďakujem:) aj to som potreboval vedieť
Stránky: 1