Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, mam problem s nasledovnym prikladom:
Do rovnostranného trojuholníka ABC je vpísaný štvorec KLMN so stranou dĺžky
. Výška trojuholníka ABC je?
Viem, ze spravna odpoved je:
a aj viem, ze sa k vysledku mozem dostat nasledovne:
Ale zaujimalo by mna, ze preco nie je vysledok jednoducho
... K tomuto vysledku som sa dopracoval aj ked som to pocital cez podobnosti trojuholnikov, aj ked som to pocital cez pytagorovu vetu a goniometricku funkciu sinus. A aj mi to pride logicke... Veď 2 * výška štvorca kedze je to rovnostranny trojuholnik...
EDIT: Rozdelí vpisany stvorec do rovnostranneho trojuholnika jeho bočné strany na 2 zhodne polovice?
↑ misaH:
Ide o to, ze
sa nerovná 
Ked som postupoval pri pocitani tak, ako to je na obrazku, vysiel mi spravny vysledok.
Ked som vsak postupoval inak, vysiel mi vysledok
... Neskor som si ale uvedomil, ze u tohto postupu som predpokladal, ze vrchné body stvorca rozdelia obe bocne strany trojuholnika na dve zhodne polovice... A to neviem ci je pravda. Ale asi nie, ze?
Bondy napsal(a):
Rozdelí vpisany stvorec do rovnostranneho trojuholnika jeho bočné strany na 2 zhodne polovice?
1) Ukaž, že pokud vepíšeš čtverec do rovnostranného trojúhelníku, tak tam musí být umístěny symetricky. Jinak řečeno, dokaž, že pravoúhlé trojúhelníky "přilepené" ke čtverci jsou shodné.
2) Dopočítej přeponu tohoto přilepného trojúhelníku a porovnej ji s délkou strany "malého, horního" trojúhelníku. (Jaký je tento trojúhelník?)
Pak bys měl dostat odpověď na svou otázku.
Stránky: 1