Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám úlohu :
Lze na okolí
najít funkci
s hodnotami v okolí bodu
takovou, že množina
. co je
? zle takovou funkci najít v bodě (0,0)? nakreslete množinu M na okolí bodu (0,0). potřebuju nástřel postupu děkuju :)

↑ Fukin5555:
To je nějak kostrbatě formulované. Hodnoty jsou snad jednorozměrné, ne? Na ose y tedy. Definice množiny se píše do složených závorek, v TeXu je před ně potřeba napsat zpětná lomítka. Možná bylo na mysli body grafu a ne hodnoty funkce... A podmínka má být jaká? Píšeš "funkci takovou, že množina.". Jaksi chybí přísudek v podmínkové větě. Dál chybí otazník. Pak otázka "co je derivace fí v bodě odmocnina z pí půl?" se snad píše "jaká je hodnota derivace v bodě...?". Derivace se píše jednoduchou uvozovkou, apostrofem. A je to vůbec derivace?

Dobře, tak možná jsem špatně pochopil, co je to vůbec za funkci. Není to funkce z R do R^2? Myslel jsem původně, že je to funkce z R do R, protože derivace je vyznačena obyčejná, nikoliv parciální nebo směrová. Ale stejně jsou tam otázky, alespoň pro mě. Co má být ta množina M? Nepatří k tomu ještě nějaký text z dřívějška? Snad uznáš, že věta "najít fci takovou, že množina M má jistý tvar" bez znalosti obecné definice množiny M jaksi nemá úplně smysl. A pak ta otázka "lze takovou fci najít v bodě (0,0)?" je taky podivná. Nejdřív se hledá funkce s hodnotami v okolí nějakého bodu a pak se hledá funkce v bodě, to asi mysleli zase s hodnotami v okolí bodu, ne? No, já tomu zadání nějak nrozumím.
ne jinej text k tomu právě není, cvičící co nás má na analýzu 3 je asi z Velký Británie ale česky celkem umí ale zadání jsou kostrbatý vždycky u něj.Já taky vůbec netuším co s tím, ale prý se začíná parciální derivací podle y pak se tam dosaují body .. no ale ani nevím pod čím to mám hledat jestli to jsou metrický prostory nebo ne ....

No prostě pokud ti dá nesmyslné zadání, tak bych to odmítl dělat :-). Odmítám se přeci dobírat toho, jak on to myslel, když on je učitel a má jít příkladem ve smysluplnosti vyjadřování.
A co takhle zadání v angličtině? To sem dát můžeš? Tam by to mohlo být formulované korektně. Ta úloha jinak vypadá celkem zajímavě.
predpokladam, ze sa jedna o aplikaciu vety o implicitnej funkcii.
t.j. hladame taku fciu
ktorej graf je cast mnoziny M okolo daneho bodu.
v tomto pripade je to uplne trivialne a tu vetu ani netreba - staci vyjadrit
len treba zvolit spravne znamienko .. +
asi jde o implicitní funkci .. :) děkuju podle tohodle: http://math.feld.cvut.cz/mt/txtc/5/txc3ca5a.htm zderivuju to y^2 = sin .... podle y a zjistím jestli když dosadím x0 y0 tak jestli se to rovná 0 ... tak zjistím jestli zle najít ..:) to je asi první část tý otázky ne ?

Ale co je to sakra za kvalitu výuky, takovéhle příšerné zadání? Jak je vůbec něco takového možné?!