Omlouvám se, že jsem v rychlosti ani nepozdravil.
Ahoj,
můžeš mi to prosím vysvětlit nějak "polopatě"?
Jako by jsi to vysvětloval úplnému člověku, který to nepochopí.
Jen tak mě napadá, že
, tedy všechny body, které vznikly pomocí x.
Ostatní už nedokážu.
↑ Roidoc:
Funkce je definována (zjednodušeno) tak, že jednomu x přiřazuje právě jedno y. Graficky to znamená, že pokud " obrázek" označím za graf funkce, nesmí tam být body nad sebou. Tedy žádné
, kde jesou jednomu x=2 přiřazeny dvě hodnoty y=2 a y=3
Definiční obor obsahuje všechny x-ové souřadnice bodů , obor hodnoty všechny y-ové souřadnice.
a) je to fce ,
je správně, 
b) je to fce ,
, 
zde totiž x i y vyplní celý interval - grafem je úsečka
c) není funkce, protože
a
, def.obor, ani obor hodnot neurčujeme
atd.
Už jsem mi to trošku objasnil, moc vám děkuji.
už dokážu určit, ale to
pořád moc nechápu.
Proč se z a) bralo 1,2,3? To se berou vždy ty první?
Pokud obor hodnot obsahuje všechny y-ové souřadnice, proč tam také není 4,5,6?
Proč se z b) vzala 1;4? (to ; je předpokládám „až“)
↑ Roidoc:
Při určování definičního bodu si vedeš z jednotlivých bodů kolmice na osu x a díváš se na hodnoty na ose x. Když je graf tvořen jen jednotlivými body, pak je množina těchto x zapsána výčtem prvků pomocí složených množinových závorek - to je případ a)
Při určování oboru hodnot si vedeš z jednotlivých bodů kolmice na osu y a díváš se na hodnoty na ose y. Když je graf tvořen jen jednotlivými body, pak je množina těchto y zapsána výčtem prvků pomocí složených množinových závorek - to je případ a)
Když je graf tvořen nějakou křivkou, pak je množina těchto x (y) zapsána jako interval - to je případ b) jak pro definiční obor, tak pro obor hodnot.
↑ Roidoc:
Nedá sa v tom vyznať. Aspoň ja určité časti obrázkov nevidím.
Definičný obor sú jednotlivé čísla iba vtedy, keď graf sa skladá z izolovaných bodov.
Keď je graf čiara, definičný obor je interval od - do. Vtedy nevypisuješ jednotlivé čísla.
Podobne obor hodnôt.
Ďalej: definícia funkcie hovorí, že jednému ixu nemôžu patriť dva ypsilony, ale opačne to možné je - jedno y pokojne môže patriť viacerým ixom.