Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi nikdo popsat jak mám převést:
na 

↑ vonSternberk:
980 kg*m^-3= [980 000g]/[1 000 000cm^3]=0.98 g*cm^-3
Jinak se učí že z kg*m^-3 na g*cm^-3 se dělí tísícem a naopak
Asi to vezmu obšírněji, než aktuálně potřebuješ, ale možná to pro převody jednotek pomůže i ostatním.
Když se na zápis "hodnota.jednotka" podívám jen jako na term, není vlastně žádný důvod, abych jednotku (zde třeba
nebo
) považoval za něco jiného než symbol (třeba jako parametr, ať to přiblížím). No a každému je jasné, že
a
, takže proč nedosadit a pak to - lidově řečeno - neupravit opět na tvar "číslo.písmenka":
.
↑ marnes:Ahoj, :-)
když převod jednotek u hustoty říkám žákům, tak vždycky připomenu , že nejde o přímou úměrnost, že tady neplatí ... " z větší jednotky na menší jednotku .. násobíme a naopak " . Teprve těm šikovnějším ukazuji postup, jak je uveden výše. V každé třídě se najde alespoň jeden žák, :-) který se diví , proč to tady u té jednotky neplatí tak , jak se učí v matematice při převodech jednotek .
Ostatní si rozdílu ani nevšimnou :-(
jeste dotaz jak mám převést
na Pa
↑ vonSternberk:
Pokud vím, tak 1 Pa = N/m^2
m^2 = 10^6 mm
pak by to mělo být:
- doufám, že je to dobře.
můžete mi někdo zkontrolovat toto:
vyjádřete hodnotu
na 
tak sem pocital:

kde jsem udělal chybu?
warmy: mám ji tam, protože to je krychlový (metr)
m@rvin: výsledek má, ale vyjít 

↑ vonSternberk:
Ano. Ale to má být opravdu jen na +3-tí
↑ marnes: jaktoze treba u toho prikladu to vychazi s -3-tí
převeďte
na 

z toho vyjde
...to je podle vysledku správný vysledek;-)

↑ vonSternberk:To asi těžko. deset na mínus druhou to celé na mínus třetí, je deset na šestou a 2,7 krát deset na třetí děleno deset na šestou je 2,7 krát deset na mínus třetí. To deset na mínus druhou je dobře, ale pak musí být na plus třetí
Převádíš jen cm na metry, tj těch deset na mínus druhou a pak vlastně krychlové jednotky a to je tedy těch +3!!
↑ marnes:
OK budu si jiz pamatovat!