Dobrý den,
s taťkou jsme počítali slovní úlohu a on na to šel logicky a já se snažil početně. Logicky mu to vyšlo, ale mně početně ne.
Jana a Tomáš si na společné brigádě v obchodě vydělali dohromady 5000Kč. Když Tomáš třetinu svých vydělaných peněz utratil, zbyla mu stejná částka, jakou měla Jana poté, co si ještě navíc 1000Kč vydělala na jiné brigádě. Jakou částku si vydělal původně na brigádě v obchodě Tomáš?
Logická cesta:
3600 - 1200 = 2400
1400 + 1000 = 2400
Tedy, řešení to má, ale žádné řešení z SCIO testů to není, resp. je tam D) Žádná z možností (A) až (C) není správná.
Početní cesta:
5000x = 
5000x = 1000
5000x
= 5000x + 1000
0x = 1000 
Tedy výsledek s nulovým x nemá řešení. Jde o to, že moje cesta nemá řešení, ale logická cesta má řešení, ale není to žádné z (A) až (C). Logická cesta je správně a i já bych přes početní cestu dal D), ale taťka říká, že ta moje početní cesta musí mít řešení, protože jeho také měla.
↑ Roidoc:
Zdravím,
kolegyně řeší soustavu dvou rovnic pro dvě neznámé dosazovací metodou. Na tvůj dotaz
budou chtít při přijímacích zkouškách popis, jak jsme se k tomu dostal?
nelze jednoznačně odpovědět. Pokud jsi na začátku naznačil, že si můžeš vybrat z odpovědí, pak postup výpočtu se obvykle do záznamového archu nepíše. Pokud by ale chtěli v odpovědi celý postup řešení, tak bys ho napsat musel.