Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer. Měla bych takovou prosbu o radu. Nevím si rady se zadaným příkladem. Jeho znění je: y´´+3y´+2y=2sinx. Obecné řešení mi vyšlo.
. Ta x a 2x se mi nepovedlo dát nad e. Pak mám zadat do tohoto partikulárního řešení podmínky y(0)=1, y´(0)=-1. To první jsem dosadila takto
a vyšlo mi toto
. Ovšem s dosazením y´(0)=-1 si už nevím rady.
Snad jsem zatím počítala dobře.
A k tomu všemu mám nakreslit graf pro všechna xЄ <-1;3>. Bohužel nevím ani jak to mám udělat v počítači.
Moc dík
↑ Jela:
Ahoj -),
na mne už je pozdě, abych projížděl postup nebo prováděl zkoušku, tak jen k těm počátečním podmínkám. Prvou jsi dosadila nejspíš správně, druhá je obdobná, jen musíš nejprve zderivovat obecné řešení a až poté do něho dosazovat, oki?
Grafem bude nějaká křivka, ale jak na ni? Fíha, to bych si netroufl (jsem strašně líný člověk -)), zkus třeba řešit průběh funkce, kterou dostaneš nakonec, nebo to pak naházet do nějakého programu (zkus MAW: sekce Ostatní -> Odkazy).
PS: Při tom derivování obecného řešení se na C_1 a C_2 koukej jako na konstanty a pěkně si je pak z derivace vytkni ;-).
↑ Jela:
Prikazy pro Maximu
ode2('diff(y,x,2)+3*'diff(y,x)+2*y=2*sin(x), y, x);
f:(sin(x)-3*cos(x))/5+%k1*%e^-x+%k2*%e^-(2*x);
df:diff(f,x);
soustava:[ev(f,x=0)=1,ev(df,x=0)=-1];
reseni:solve(soustava);
vysledek:ev(f,reseni[1]);
plot2d(vysledek,[x,-1,3]);
Muzete to zkopirovat primo do aplikace na http://www.my-tool.com/mathematics/maximaphp/
Prvni prikaz resi tu rovnici, druhy pojmenovava reseni jako f, treti prikaz pocita derivaci a dava ji jmeno df, potom sestavime soustavu tak, ze do funkce i derivace dame x=0 a polozime to rovno hodnotam ze zadani, potom tu soustavu vyresime (solve ...), vysledek dosadime do f a pojmenujeme to "vysledek" a potom nakreslime.
PS: anebo takto
ode2('diff(y,x,2)+3*'diff(y,x)+2*y=2*sin(x), y, x);
ev(%o2,x=0,y=1);
depends(y,x);
diff(%o2,x);
ev(%o5,x=0,diff(y,x)=-1);
solve([%o3,%o6]);
%o2,%o7;
vysledek:rhs(%);
plot2d(vysledek,[x,-1.0,3]);
↑ kaja.marik: Bohužel mi to hlásí . Vstup XML nelze zobrazit pomocí šablony stylů XSL. Něco někde na mém kompu asi bude blbě
co zkusit jiny prohlizec? anebo si maximu nainstalovat: http://maxima.sourceforge.net/download.html
Da se pouzit i volne dostupny Sage: http://www.sagenb.org/home/pub/459/
Ja na te webove adrese dostanu toto
%i1) maxima_tempdir :
/home/client/v0660000/maxima/temp/gcfd8506b7dc1bedd05d6b3178886dd91
(%o1) /home/client/v0660000/maxima/temp/gcfd8506b7dc1bedd05d6b3178886dd91
(%i2) display2d : false
(%o2) false
(%i3) ode2('diff(y,x,2)+3*'diff(y,x)+2*y = 2*sin(x),y,x)
(%o3) y = (sin(x)-3*cos(x))/5+%k1*%e^-x+%k2*%e^-(2*x)
(%i4) f:(sin(x)-3*cos(x))/5+%k1*%e^-x+%k2*%e^-(2*x)
(%o4) (sin(x)-3*cos(x))/5+%k1*%e^-x+%k2*%e^-(2*x)
(%i5) df:diff(f,x)
(%o5) (3*sin(x)+cos(x))/5-%k1*%e^-x-2*%k2*%e^-(2*x)
(%i6) soustava:[ev(f,x = 0) = 1,ev(df,x = 0) = -1]
(%o6) [%k2+%k1-3/5 = 1,-2*%k2-%k1+1/5 = -1]
(%i7) reseni:solve(soustava)
(%o7) [[%k2 = -2/5,%k1 = 2]]
(%i8) vysledek:ev(f,reseni[1])
(%o8) (sin(x)-3*cos(x))/5+2*%e^-x-2*%e^-(2*x)/5
↑ kaja.marik: Hezký den. Na ten druhý odkaz se dostanu a vidím to tam. Jen nevidím 1/5 sin(x), ale jen sin(x) samotné. Je derivace obecného řešení správně takto?
. A řešila jsem to předchozí správně? Moc dík
ta petina tam patri a ji tam dokonce i vidim .....
tezko takto radit, ale zkuste neco jineho:
zkuste svoje data zapsat do formulare na http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … ;form=lde2
hladate partikularni reseni (posledni volba)
nezapomente ze 2sin(x) se musi zapsat jako 2*sin(x)
mela byste dostat odpoved na vsechny otazky
↑ kaja.marik: Skvělé, super. Díky moc. Ono mi to vyšlo. Jen mi chybělo dosazení té derivace. Tak teď už jen budu bojovat s grafem, který musím ručně nakreslit
↑ Jela:↑ kaja.marik: Prosím pomoc. Výsledek je sice správný, ale metodu, kterou jsem použila nesmím využít, tudíž potřebuju jiný postup. Původně jsem to počitala jako soustavu rovnic s pomocí determinantu matice soustavy. Já musím spíš využít derivace. Prosím jak na to?
Nerozumim.
Potrebujete spocitat partikularni reseni jinak, nez dosazenim pocatecnich podminek do obecneho reseni?
↑ kaja.marik: K určení partikulárního řešení musím využít tohoto vzorce, s čímž se teď dost peru .Moc se mi nepovedl napsat, ale snad je to pochopitelné 
↑ kaja.marik: Věta 6 vzorových příkladů, to je přesně ono. Moc děkuju, jdu zkoušet na dalších příkladech.
Stránky: 1