Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Tomas5:
Ahoj. S tou nápovědou už jo..:
↑ Tomas5:
Nápovědou jsi podle mne moc nepomohl, protože to by se muselo také dokázat.
Vím, že to není důkaz, ale podívej se na obrázek.
↑ Tomas5:
Bez nápovědy:
↑ Tomas5: Kolika způsoby mohu vystoupat schodiště, pokud při jednom kroku se posunu nahoru buď o jeden schod, nebo o dva schody? Označme počet těchto způsobů Počet těchto způsobů vyjádřím dvěma způsoby:
1) Rozdělím si všechny způsoby na dvě disjunktní podmnožiny. Buď posledním krokem mé cesty bude posun o jeden schod, nebo posun o dva schody. Pokud poslední krok mé cesty byl posun o jeden schod, pak jsem předtím měl možností, jak se dostat na jeden schod před koncem. Pokud poslední krok mé cesty byl posun o dva schody, pak jsem předtím měl
možností, jak se dostat na druhý schod před koncem. Celkový počet způsobů, jak cestu provést, je
. Je zjevné, že
. Rekurentní závislost a počáteční podmínka ukazuje, že posloupnost
je vlastně posunutá Fibbonacciho posloupnost - tedy
. Proto
.
2) Uvažme tentokrát, že schodiště má délku . Cestu přes schodiště si rozdělím opět na disjunktní podmnožiny, podle toho, kolik jsem na cestě udělal kroků po dvou schodech. Předpokládejme, že jsem jich udělal právě
. Pak zbylý počet schodů je
, které jsem přešel kroky, kde jsem se posunoval jen o jeden schod. Udělal jsem tedy celkem
kroků, z čehož jich
bylo po dvou schodech, zbytek po jednom schodě. To šlo provést právě
způsoby. Nyní musíme posčítat všechny disjunktní podmnožiny, tj. sčítat před všechna vhodná
. Přitom zjevně
. Celkový počet je tedy
.
Srovnáním . Nahrazením
jsem dokázal, že platí nápověda.